Обиски в заводи на "Опел" по подозрения за манипулации на вредните емисии

Обиски в заводи на "Опел" по подозрения за манипулации на вредните емисии

Сътрудници на полицията в Германия обискираха заводи на "Опел" (Opel) във връзка с подозренията за манипулиране на резултатите от тестовете за вредни емисии, потвърди говорител на полицията, цитиран от Франс прес.

Производителят уточни, че обиските са извършени в централите в Рюселсхайм, близо до Франкфурт, и в Кайзерслаутерн.

През юли министърът на транспорта и цифровата инфраструктура на Германия Андреас Шойер обяви "официално изслушване срещу "Опел" относно 3 дизелови модела, които покриват евростандартите за вредни емисии Еуро 6 (Euro 6)".

Вестник "Билд" тогава потвърди, че Федералната служба за автомобилен транспорт (KBA) разполага със "солидни доказателства", според които системата за управление на изгорелите газове при някои дизелови модели на "Опел" изцяло се e изключвала при управляване на автомобила "по причини, които нямат техническо обяснение".

"Билд" съобщи в понеделник, че обиските се извършват по подозрения за "незаконно манипулиране" на софтуера при 95 000 автомобила, произведени между 2012 и 2017 година. Вестникът се позовава на оплакване до Федералната служба за автомобилен транспорт.

В официалната си позиция, изпратена до Франс прес, "Опел" твърди, че компанията "сътрудничи изцяло с властите" и настоява, че автомобилите "спазват разпоредбите, които са в сила", предаде БТА.

Скандалът с манипулираните данни избухна през 2015 година, след като Американската агенция за околна среда обвини "Фолксваген" (Volkswagen) , че е оборудвал 11 милиона от дизеловите си автомобили , от които 60 00 в САЩ, със софтуер, който манипулира резултата от тестовете за вредни емисии, както и че прикрива емисии, които понякога превишават с до 40 процента разрешените норми.

Оттогава няколко германски прокуратури започнаха разследване за манипулиране на цените на борсата или за подвеждаща реклама срещу високопоставени лица във "Фолксваген" (Volkswagen) и марките му "Ауди" (Audi) и "Порше" (Porsche), "Даймлер" (Daimler) и компанията за оборудване "Бош" (Bosch).

Споделяне

Още от Бизнес