Обискираха руско издание, писало за корупция в милицията

Московската милиция е обискирала офисите на руския седмичник "Ню таймс" (Новое время/The New Times), който разкри случаи на злоупотреба с власт от московските специални части на министерството на вътрешните работи (ОМОН), предаде Франс прес в сряда, позовавайки се на главния редактор на изданието Евгения Албац.

"Претърсването на редакцията е нарушение на най-елементарните правила на руското наказателно право", казала тя, като уточнила, че редакцията е обжалвала съдебно решение, разрешаващо обиска.

Срещу списанието бе заведено углавно дело за клевета, след като публикува през февруари две статии, уличаващи московския ОМОН в корупция и тормоз над гастарбайтери. Твърденията се основаваха на разкази на бивши служители.

При обиска днес следователите са се опитали да идентифицират анонимните източници, цитирани от "Ню таймс" в двете февруарски статии, смята главната редакторка на списанието.

"Те не проверяват написаното, а търсят "предателите". Това не е акция срещу списанието, а срещу онези, които сме интервюирали. Ние не разкриваме техните имена, защото има реална заплаха за живота им. Двама следователи поискаха от нас да им предоставим аудио и видеозаписите, които имаме, но аз им отказах. Очаквам утре да конфискуват и сървърите ни. Има голяма вероятност да не можем да издадем следващия брой", каза Албац.

В статиите се твърди, че московските ОМОН-овци получавалии парични награди, защото охранявали частни жилища, включително на криминално проявени лица, и офиси на фирми. Освен това специалните сили към руската милиция са изкарвали пари и като охранявали проститутки или принуждавали незаконно задържани имигранти от Централна Азия да работят като роби на извънградски вили.

Вчера московски съд разреши конфискацията на документи в офисите на седмичника. Говорител на милицията отказал коментар.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?