Облак от Сахара донесе червен прах над София

В сряда сутринта в атмосферата над София е имало запрашаване, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Прашният облак идва от северната част на Африка и най-вероятно той е причината за червеникавия прах, полепнал по софийските автомобили, улици и покриви.

Синоптиците от НИМХ обясниха, че навън изглежда мъгливо, тъй като има и облачност, примесена с прашни частици.

През страната минава топъл фронт и днес се очаква температурите да се повишат. Облачността над страната ще се разкъса преди обед над Западна и Централна България, най-късно над източната част от страната.

Максималните температури ще бъдат между 26 и 31градуса, в София около 26 градуса.

Над планините ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над масивите в Източна България. Вятърът ще е умерен, по високите части – силен от юг, югоизток.

По Черноморието преди обяд ще има разкъсана облачност, в крайните южни райони е възможно да превали. По-късно облачността ще намалее. Вятърът ще е умерен от изток. Максималните температури ще бъдат около 22–24градуса, температурата на морската вода ще бъде 12–16градусапо северното и 20–21градуса по южното крайбрежие. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Споделяне

Още от България