Областните управители ще предлагат състава на районните избирателни комисии

Централната избирателна комисия (ЦИК) за избор на президент и вицепрезидент ще назначава съставите на Районните избирателни комисии (РИК) по предложение на областните управители до 6 септември  включително, съобщи в четвъртък говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

За съставите на РИК областните управители трябва да проведат консултации с парламентарно представените партии и коалиции. До 1 септември областните управители трябва да дадат на ЦИК предложения за състава на РИК и списък с резервни членове, както и протоколи от консултациите с партиите.

В състава на районните комисии не могат да влизат депутати, кандидати за президент и вицепрезидент, съдии в Конституционния съд и във Върховния административен съд, главни секретари на Министерския съвет, на Народното събрание, на президентската администрация и на министерства, министри, премиер и вицепремиери, председатели на държавни агенции, военнослужещи във въоръжените сили, служители в МВР, областни управители и кметове, както и техните заместници.

РИК се състои от председател, зам.-председател и членове, като съставът на комисията се определя според броя на мандатите за съответния избирателен район на произведените избори за 40-то народно събрание.

Споделяне

Още от България