Облекчава се строежът на кучешки приюти, Фандъкова иска критерии за агресивност

Облекчава се строежът на кучешки приюти, Фандъкова иска критерии за агресивност

Агроминистърът ще промени изискванията към изграждането на приюти за бездомни кучета, така че да се облекчи и поевтини строежът им, за което настоява отдавна кметът на София Йорданка Фандъкова, за да се реши проблемът с нарастващата популация на уличните животни в столицата. Тя неведнъж е обяснявала, че е нормално построяването на един кучешки приют да струва повече от строежа на детска градина.

След среща в четвъртък между Фандъкова и земеделския министър Мирослав Найденов с участието и на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, Найденов съобщи, че скоро ще внесе корекциите.

Какво обаче ще се промени в изискванията към местата за отглеждане на бездомните кучета не бе съобщено, като от агроведомството по-късно обясниха, че това тепърва ще се обсъжда.

Освен намаляване на изискванията към условията в кучешките приюти, на общините ще бъде дадено право да строят обекти за временно настаняване на уличните животни, каза Найденов.

Столичната община ще започне работа по проекта за временното съоръжение веднага, заяви от своя страна Фандъкова. Тя обясни, че временните депа ще са по подобие на сегашните места за настаняване на животни под карантина.

На неправителствени организации, свързани със защитата на животни, ще бъдат предоставени терени и за временни депа, които да финансират и изградят, заяви още столичният кмет.

Тя поиска също така да се разпишат ясни критерии за това кои кучета са агресивни. "Не можем да чакаме кучето да ухапе човек, за да имаме доказателство, че то е агресивно", посочи Фандъкова и даде за пример как за кучетата от кв. "Малинова долина", които нахапаха почти до смърт проф. Ботьо Тачков, някои и сега поставят под съмнение дали са агресивни.

"За мен агресивни кучета са не само тези, които са нахапали някого, а тези, които плашат и безпокоят хората. Те не трябва да имат място на улицата и наше задължение е да ускорим изграждането на приюти и прибирането на тези кучета, а агресивните трябва да бъдат евтаназирани”, каза Фандъкова.

В същото време общинският съветник от НДСВ Любка Качакова, която зае мястото на напусналия Влидимир Каролев, предложи след заседанието на градския съвет, ако прибраните в приюти бездомни кучета не намерят осиновител до един месец, да бъдат приспивани.

"Проблемът с безстопанствените кучета е изключително сериозен и когато има извънреден проблем, се налагат извънредни мерки. Това не е нещо, което не се прави в ЕС и в страни от Европа. Даваме шанс на бездомните кучета - всеки човек, който обича бездомните кучета, да има възможност да осинови куче, тези, които не намерят нови стопани, трябва да бъдат евтаназирани по хуманен начин", посочи тя и даде пример, че в Белгия и Швейцария срокът за осиновяване на куче, преди да бъде евтаназирано, е две седмици.

"Ние предлагаме един месец. Какво ще реши парламентът е въпрос на дебати на всички организации и граждани”, каза Качакова.

Найденов заяви, че не се предвижда разширяване на кръга от случаите, в които ще е разрешено хуманно умъртвяване на бездомни кучета. Преценката кои от тях са агресивни обаче вече ще се прави само от оторизиран ветеринар, без участие на екозащитници в установяването на агресивността на животното. Екозащитниците, които в момента са "надзорници" на кучета, няма да са сред оторизираните за това, обясни министърът.

От 8 април ветеринарните служби започват проверки дали общините са разработили програми за овладяване на популацията от бездомни животни, съобщи още агроминистърът. Онези, които нямат такива програми, ще бъдат глобявани, каза той.

По-рано през деня Фандъкова обяви, че е разпоредила да започнат масови проверки за регистрацията на домашните кучета.

Тя коментира, че даденият преди два дни от нея срок за намаляването на популацията от бездомни кучета с 95 на сто до 2016 година е реалистичен. Тя допълни, че очаква още предложения за допълване на програмата за решаване на проблема с уличните животни.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?