Облекчения за инвеститорите ще отпаднат, втори опит за продажба на борсата

Масови проверки за касови бележки след като вицепремиерът Бобева лично се уверила, че те не се издават

Снимка: БГНЕС

Част от облекченията за големите инвеститори ще отпаднат от Закона за насърчаване на инвестициите, защото страната ни не може да си ги позволи. Това съобщи вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева на форум, посветен на инвестициите в София.

Правителството ще направи и нов опит за продажба на борсата, като преди това ще бъдат предприети мерки за нейното "оживяване", каза още Бобева.

Тя обеща "масирани и агресивни проверки" по магазините, след като установила лично, че продавачките не издават фискален бон.

Търговските ни аташета в чужбина пък се страхували да помагат на българския бизнес, за да не ги обвинят, че подкрепят олигарси, каза още Бобева.

Неясни промени в закона за инвестициите

"Имаме красив Закон за насърчаване на инвестициите, който лъже инвеститорите, защото сме обещали стимули, които никога не сме давали", каза Бобева. От обясненията ѝ стана ясно, че от закона ще отпадне възможността за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ до10 на сто от разходите за инвестиции в преработващата промишленост при изпълнение на не по-малко от 50 на сто от определения минимален размер на инвестицията.

"Разпоредбата, че до 10 на сто от инвестицията държавата може да предоставя като държавна помощ, със сигурност ще отпадне. Не можем да си го позволим. Никога не сме си го позволявали, дори когато бюджетът е бил в по-прекрасни ситуации", каза Бобева.

До момента от тази възможност се е възползвал само турският производител на стъкло "Шишеджам".

Според закона големите инвеститори имат още право да купят без търг държавен или общински имот на по-ниска цена от пазарната, като се освобождават от плащането на такси при промяна на предназначението на земята.

Големите инвеститори получават още държавна подкрепа при образование на персонала, както и подпомагане за изграждане на техническата инфраструктура. Те имат право и да не внасят част от осигуровките на работниците за определен период от време.

Нов опит за продажба на борсата

Правителството на Пламен Орешарски ще направи нов опит за продажба на държавния дял от 50% в Българска фондова борса, каза още Бобева. Тя отказа да съобщи подробности, докато няма по-голяма яснота по процедурата.

През март финансовото министерство внезапно спря приватизацията на борсата без мотиви. Сред кандидатите за купувач бяха London Stock Exchange, Deutsche Boerse, виенската CCE Stock Exchange Group и NASDAQ-OMX.

"Важно е да обявим намерението си, че ние искаме да продадем борсата", каза Бобева. По думите ѝ критериите за потенциалните купувачи ще са същите, както бяха обявени от правителство на ГЕРБ. Тоест в това отношение ще има приемственост, каза вицепремиерът по икономическото развитие.

Бобева обеща преди това да раздвижи търговията на борсата. За целта се предприемали мерки за "оживяване" с "няколко интересни пакета", които ще предложим, каза Бобева, без да посочи какво ще пуснат.

През последния месец има засилена търговия на компенсаторни инструменти и нищо чудно част от играчите вече да имат информация какво се готви да продава държавата срещу компенсаторки.

"Масирани и агресивни" проверки за касови бележки

От няколко месеца има проблем с издаването на касови бележки и държавата ще вземе мерки за затягането на контрол, каза Бобева. Тя разказа как в събота отишла в две малки магазинчета, в които пазарува от много години. "Винаги са ми давали касова бележка, защото знаят, че навремето аз съм въвела касовите апарати. Имаше две нови продавачки и изобщо не ми дадоха касови бележки. Вдигнах скандали", каза Бобева.

По думите ѝ правителството на Пламен Орешарски е променило подхода за събирането на данъци, но явно "не сме дозрели", за да може кабинетът да получи ответната реакция от бизнеса.

Бобева говорила по проблема за касовите бележки и с представители на бизнес организации, които също били на мнение, че от няколко месеца се издават по-малко фискални бонове.

"Ние променихме подхода по отношение на събирането на данъците с добро, но очевидно не става така, очевидно не сме дозрели за това. Държавата се разплаща коректно с бизнеса, само че от обратната страна неплатени данъци, неплатени такси, няма касови бележки. Трябва да променим политиката очевидно, трябва да започнем масираните, агресивните проверки", каза Бобева.

Промени в Закона за защита на конкуренцията

Ще бъдат направени и промени в Закона за защита на конкуренцията, чрез които да се балансират отношенията между производители и търговци, каза още Бобева и обеща подробности когато са готови с промените.

Тя посочи, че търговските аташета в българските представителства в чужбина се притеснявали да помагат на българските фирми, защото се страхували да не бъдат обвинени, че подкрепят олигарси.

"Външнотърговските представители се притесняват да помагат на фирми, които искат да изнасят или да правят бизнес в чужбина, защото могат да ги обвинят, че работят за олигарси. В много сектори са натрупани имиджови проблеми на българския бизнес. Така инвестиции не се насърчават", каза Бобева. Вицепремиерът помоли инвеститорите за съвет как да се излезе от тази ситуация.

Споделяне

Още от Бизнес