Обмисля се болниците да издават изпълнителни листове на пациенти длъжници

Обмисля се болниците да издават изпълнителни листове на пациенти длъжници
Обсъжда се идеята болниците да имат право да издават изпълнителен лист, чрез който да получават неиздължените от пациенти суми, съобщи в четвъртък пред журналисти директорът на Националната здравно-осигурителна каса д-р Иван Букарев, цитиран от БТА. По думите му сега подобни изпълнителни листове могат да издават Агенцията по държавни вземания, Националната агенция по приходите и др. Ако и здравните заведения имат възможност да издават изпълнителни листове, те ще могат ефективно да събират парите си за лечение на здравно неосигурен пациент. Все още се обмисля как точно да се реализира тази идея, каза Букарев и посочи, че това може да се реши законодателно - от Народното събрание.

Депозитите, които болниците са започнали да искат при постъпване на лечение на здравнонеосигурен пациент, никъде не са регламентирани, допълни д-р Букарев. Това са отношения между болницата и пациента. По-добре е пациентите да платят здравноосигурителните си вноски, вместо да се оплакват, че болницата им иска депозит, препоръча д-р Букарев.

Здравната каса няма да плаща повторна хоспитализация в срок от 30 дни след края на предходната за едно и също лице, хоспитализирано с едно и също заболяване в едно и също лечебно заведение, обясни д-р Букарев.

Доходите на лекарите, работещи в болниците, няма да бъдат намалени, каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Емил Райнов. По думите му през тази година за здравеопазване са заделени 290 млн. лева повече в сравнение с миналата година. Парите за болнична помощ са увеличени с 85 млн. лв. Според Райнов лекарите ще трябва да си заработват парите и от тази година никой няма да дотира лечебни заведения за несвършена работа.

До 31 декември се подават документите за сключване на договори със Здравната каса, след което касата ще започне проверки по изпълнението на рамковия договор за тази година, съобщи д-р Букарев. В момента не може да се каже дали някои болници ще работят с намалени обеми, заради това че няма да могат да отговарят на изискванията по клиничните пътеки. Ако има сключен договор за определена пътека, а при проверката се установи, че липсва съответната апаратура за обслужване на пътеката, ще има 15-дневен гратисен период за набавяне на апаратурата. В противен случай ще се прекратят договорът и плащането на пътеката, обясни д-р Иван  Букарев.

Общопрактикуващите лекари ще могат да сключват договори с центровете за спешна медицинска помощ и с болници, които имат неотложни звена.Това каза пред журналисти директорът на Националната здравноосигурителна каса Иван Букарев.

Досега тази група лекари имаше право да сключва договори за осигуряване на денонощно дежурство само с лекари от извънболничната помощ. По този начин се осигурява непрекъснато обслужване на пациентите. Специалистите, които работят в болница, ще могат да работят и в извънболнични лечебни заведения в съседни общини, като целта е да се подобри достъпът на пациентите до медицинска помощ, поясни Букарев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?