Обмисля се болниците да работят с твърди бюджети до края на годината

Обмисля се болниците да работят с твърди бюджети до края на годината

Възможно е до края на годината болниците да имат твърди бюджети, съобщи пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков след среща с ръководството на Българския лекарски съюз в петък.

Сега бюджетите са прогнозни и се определят месец за месец, като непрекъснато отношенията на болниците и касата се изострят заради недостига на средства за покриване на извършената болнична дейност.

Целта на новата мярка е контрол и справедливо разпределение на средствата.

БЛС и Надзорният съвет на НЗОК са обсъждали различни варианти за стабилизиране на системата и нови форми на контрол.

Пенков посочи, че миналата година здравната каса е изплащала на болниците месечно около 105 млн. лв. , а сега - около 150 млн. лв. Предстоят проверки в болниците, в които има явно завишаване на дейностите по определени клинични пътеки, допълни той.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов каза, че дефицитът, който се очаква в системата към средата на годината, ще бъде 200 млн. лв. Той посочи, че дефицитът може да стане неконтролируем и затова са предложили на НЗОК да поискат среща с премиера, министрите на финансите и на здравеопазването.

Райчинов отново настоя държавата да плаща пълния размер на здравните осигуровки на децата, което ще осигури около 180 млн. лв. повече до края на тази година. В момента държавата плаща едва половината от тези вноски.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?