Обмисля се по-кратко и по-добре платено майчинство

По-добре е да се върви към повишаване на заплащането при отпуск по майчинство за сметка на намаляването на времетраенето му. Това сочат анализи на Министерството на труда и социалната политика, цитирани от социалният министър Христина Христова във вторник по време на кръгла маса "Майчинство и работна среда", организирана от Партията на българските жени.

Необходим е анализ и обществен дебат за съотношението на срока на отпуска по майчинство и плащането през този период, дали е подходящ вариантът да се увеличи заплащането, като се съкрати времето за отпуск по майчинство, допълни Христова. Тя обаче не посочи конкретни варианти и уточни, че дискусията по тази тема тепърва предстои.

В Европа най-дългият отпуск по майчинство е 6 месеца, каза социалният министър. Според Христова трябва да се направи статистика колко жени прекратяват преждевременно този отпуск заради финансови затруднения, тъй като заплащането на майчинството не е високо.

На кръглата маса бяха поканени и жени, които наскоро са родили. Те казаха, че са били уволнени от работодателите си, докато са били бременни.

25 процента от бременните усещат негативно отношение от страна на работодателя си, а 15 процента дори се опасяват, че могат да загубят работата си, сочат данните от анкета на списание "Девет месеца", кожито бяха представени във вторник.

След месец Партията на българските жени ще открие телефон на семейството, каза нейният лидер Весела Драганова. На неговия номер желаещите ще могат да се свържат с психолози и юристи и ще има възможност да си уговарят срещи за съвети.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?