Обмисля се по-рядка промяна в цената на газа

Обмисля се по-рядка промяна в цената на газа

Възможността природният газ да променя цената си само два пъти годишно, а не както е сега на всеки три месеца, обмисля Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Това съобщи във вторник председателят на органа Ангел Семерджиев, според когото това ще позволи задържане на цената на топлоенергията постоянна по време на целия отоплителен сезон.

В момента месец преди всяко тримесечие държавната компания “Булгаргаз“ внася в ДКЕВР заявление за определяне на цена на суровината. Предложението отразява средните цени на петрола за девет месеца назад, съгласно формулата за ценообразуването по договора с “Газпром“, както и тарифите на алтернативните горива и курса на долара. След като години наред ДКЕВР определяше цени на топлофикациите веднъж годишно и по този начин ощетяваше дружествата или потребителите, като не отразяваше точно движението на цената на природния газ, от края на миналата година наредбата за цената на парното бе променена. Така топлофикациите променят цените си заедно с газа, но това пък затруднява работата им, тъй като налага извънредни отчитания на топломерите. Затова и сега се прибягва до варианта с цени на газ и парно на шест месеца, следвайки отоплителния сезон – тоест определянето им от октомври и от юли ежегодно.

“Основната цел е да се отчетат особеностите в доставките на природен газ, отчитайки и възможностите да се изгладят редките изменения на цените на парното“, каза Семерджиев.

Той съобщи още, че компанията ЧЕЗ, която снабдява с електроенергия Западна България, трябва незабавно да започне преминаването към едномесечно отчитане на електромерите, след като Върховният административен съд на 2 октомври е разпоредил на дружеството да предприеме тези действия до окончателното произнасяне на съда по жалбата на ЧЕЗ.

Ден по-рано новият регионален мениджър на чешката компания за България Блахослав Файмон заяви, че ще се чака решението на петчленния състав на ВАС, който се събира на 15 октомври по казуса с решението на ДКЕВР да се прекрати тримесечното отчитане на тока и да се върне засичането на електромерите всеки месец. Файмон заяви, че шест месеца ще отнеме поетапното възстановяване на 30-дневните сметки. Според шефа на регулатора обаче окончателното премахване на тримесечното отчитане може да бъде факт да двойно по-кратко време - най-късно до три месеца.

Семерджиев заяви, че вече ЧЕЗ би трябвало да са започнали връщането на месечното отчитане и регулаторът ще назначи проверка, която до края на седмицата ще покаже дали това е така.

Ако дружеството не е спазило решението на съда, ДКЕВР ще му наложи предвидените по закон санкции.

Споделяне

Още от Бизнес