Обмисля се връщането на военното обучение в училище

Възможно е да се въведат в училищата часове по военно обучение, заради отпадането на наборната служба от 1 януари 2008 г., съобщи пред журналисти в понеделник министърът на отбраната Веселин Близнаков.

До месец въпросът за някаква форма на задължително военно обучение ще бъде  разгледан в Съвета по отбраната, допълни той и посочи, че един от вариантите е това да става в училище.

Ако се приеме тази идея, на практика ще се върнат часовете по военно обучение, които преди години се преподаваха в ІХ и Х клас на средното образование и приключваха с практически тренировки в специални лагери.

Близнаков съобщи още, че са предвидени 30-50 млн. лв. за социални мерки, които да направят военната професия по-привлекателна за младите в процеса на професионализация на армията ни.

В същото време стана ясно, че едва една трета от българите подкрепят изпращането на военни мисии в чужбина, за разлика от Холандия, където три четвърти от хората одобряват мисиите. Според Близнаков това е така, защото в Холандия глобалният ангажимент на отвореното общество е осъзнат до степен, която разглежда световната сигурност като предпоставка за националната. В България обаче масовото съзнание все още е обременено "от представи на затваряне, изолиране и самосъхранение", коментира военният министър.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?