Обновяването на градината "Кристал" почти приключило

Сн. Столична община

Ремонтът, заради който от миналото лято е затворена градината "Кристал" в центъра на София, е почти завършен. До момента са приключени 90% от дейностите по обновяването на пространството срещу Военния клуб. В момента се поставят пейки и кошчета за боклук по алеите, съобщиха от Столичната община.

От там обаче не уточняват кога се очаква едно от най-популярните пространства в центъра на града отново да бъде отворено.

Ремонтът на градината "Кристал" започна през юли 2018 г. Той беше спрян от 19 декември миналата година до 5 февруари 2019 г. заради ниските температури. От започването на обновяването до момента са извършени 90% от дейностите, обясниха от общината. Това включва нова настилка по алеите - плочи като тези в градината на църквата "Св. Седмочисленици", монтирано е ново осветление, направена е нова поливна система, подменен беше горният почвен слой на зелените пространства.

"Скулптурата със сърничките е почистена и поставена на мястото ѝ, продължава реставрацията на чешмата. Монтира се самопочистваща се обществена тоалетна", пише в съобщението на общината.

Според местната власт са засадени 11 иглолистни и 41 широколистни фиданки, над 700 храсти и 900 цветя, както и жив плет. Предстои да се поставят разпръсквателите на поливната система.

Градината пред Военния клуб е декларирана като групов паметник на градинското и парковото изкуство през 1988 г. Тя е емблематична с рова си, образувал се след незавършеното строителство на сграда на това място, както и със скулптурата на Стефан Стамболов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?