Оборотът на българските предприятия за облекло и обувки е над 3 млрд. лв.

Оборотът на българските предприятия за облекло и обувки е над 3 млрд. лв.

Оборотът на предприятията в обувната промишленост и производството на облекло надхвърля 3 млрд. лв. през 2017 г. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на Национален семинар за сектор текстил, облекло, кожи и обувки, организиран от IndustriALL European Trade Union и IndustriALL Global Union.

Редица български предприятия в сектора работят на най-високо ниво и изпълняват поръчки за водещите модни марки в света, посочи Манолев.

Той допълни, че за миналата година браншът формира близо 8% от общия износ на страната.

Това е един е от секторите, които се развиват устойчиво през последните години . Обувната промишленост и производството на облекла е сред традиционните промишлени производства на България. Браншът разполага с добра суровинна база, изградена инфраструктура и има важна роля в осигуряването на работни места, каза зам.-министърът на икономиката.

Над 100 000 души са заети в обувната промишленост и в производството на текстил и облекло. Фирмите са над 5 000 фирми.

С помощта на европейските фондове редица предприятия у нас бяха модернизирани през последните години, каза Манолев.

До края на 2018 г. предстои обявяването на процедура за подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". По нея ще могат да кандидатстват и предприятия, които произвеждат текстил и облекло. Общият бюджет на процедурата ще е 75 млн. евро.

"Разбира се нещата не са само позитивни. В сектора има редица предизвикателства, които заедно – държавата, бизнеса и работническите организации трябва да преодолеем", каза още Манолев. Той посочи заплащането на труда, представянето на чужди пазари, недостига на кадри.

IndustriAll е федерация на независими и демократични профсъюзи, представляващи както ръчно, така и не-ръчно работещи работници в секторите метал, химикали, енергетика, минно дело, текстил, облекло и обувки и свързаните с тях отрасли и дейности. Те включват 177 национални синдикални организации в 38 европейски страни.

Споделяне

Още от Бизнес