Обсъжда се лихва за забавени плащания на европроекти

Обсъжда се звената по оперативните програми, които извършват ненужно забавяне на разплащания на европроекти, да плащат на бенефициентите лихва за периода на задържане на сумите, като оскъпяването ще е за сметка на техните собствени бюджети. Това съобщи във Велико Търново министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев. Според него това ще има силно мотивиращо въздействие върху хората от администрацията и ще отпуши изплащането на проекти.

Има огромна разлика между договорените и разплатените средства, посочи Дончев. Според него това се дължи на излишни проверки от страна на звената и затова се предвижда да регламентираните срокове за изплащане по проекти да са два-три месеца.

В една голяма част от ситуациите ние говорим за излишно бюрократизиране и опити за свръх администриране на реално живи процеси, каза Томислав Дончев.

След скандалите с неправомерни използвани средства преди година и половина, голяма част от експертите изпаднаха в шок и със сигурност има рефлекс, свързан с преосигуряване по няколко пъти, което е излишно, допълни той.

“Когато едно нещо го проверяват пет пъти, все едно никой не го проверява. Най-добре е да го проверява един, най-много двама и да е ясно кой го проверява и кой не”, каза още Томислав Дончев.

Той даде за пример как обемът на разплатените средства по Оперативна програма “Конкурентноспособност” е едва 1 %, но при нормализиране на нещата и усилие на нормативно, мениджърско и политическо ниво, тя най-бързо би могла да се развие. “Разбира се, ако всичко, което се е случвало през последните години не е успяло да убие интереса на бизнеса към тази програма“, уточни министърът.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?