В търсене на "обществено и финансово приемлив" модел

Обсъждат се четири варианта за тавана на пенсиите

Хасан Адемов. Сн: БГНЕС

Четири възможности за тавана на пенсиите е обсъдил в сряда Консултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система към Министерството на труда и социалната политика. Окончателно решение за "обществено и финансово приемлив" и "недискриминизационен" вариант се очаква да бъде взето до 1 ноември.

Според социалния министър Хасан Адемов трябва да се намери възможно най-справедливият вариант, но в същия момент да се прецени каква е цената, която да се плати за този вариант.

Към месец септември 53 189 пенсионери са ограничени от сегашния таван на пенсиите, който е 770 лв. Преди дни стана ясно, че се обсъжда и вдигането на този таван на 840 лв. с увеличаването на максималния праг за осигуряване.

Едно от предложенията е да отпадне таванът на всички пенсии, но това ще струва 125-126 млн. лева допълнително на бюджета за следващата година, обясни Адемов. Другият краен вариант е да се запази сегашното положение.

Обсъждано е било да отпадане връзката между максималния осигурителен доход и максималния размер на пенсиите, според която в момента най-високата пенсия е 35 на сто от максималния осигурителен праг от 2200 лв.

Според управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков този процент трябва да се увеличи и той може да стане 47% от максималния осигурителен доход. Това ще струва допълнително около 8.8 млн. лв. месечно на бюджета, но в замяна 36 хиляди души ще получават реалния размер на пенсията си.

Четвъртият вариант е да се въведе съотношение между максималния и минималния осигурителен доход и то да е 6 пъти, по този начин да се вържат минималната и максималната пенсия. Така максималната пенсия ще стане 900 лв., а 25 000 пенсионери ще получават реалния размер на пенсиите си.

Според действащия текст за социално осигуряване от 1 април 2014 г. трябва да отпадне максималният размер на пенсиите за новоотпуснатите пенсии от 1 януари 2014 г. Това обхваща близо 3 хил. пенсионери и ще струва около 1 млн. лв. месечно. При действащото законодателство съществува хипотеза за дискриминиране на новоотпуснатите пенсии и противопоставяне на тези, отпуснати преди 31 декември 2013 г., посочи министър Адемов.

Той допълни, че има решение на Комисията за дискриминация, че този текст създава условия за дискриминация.

Очевидно е, че има диспропорции, заложени със законодателството още от 2000 г., смята Адемов. За пенсиите, отпуснати преди 2000 г., се вземат три последователни години преди 1997 г. и на базата на това правило се изчислява размерът на пенсиите. За всички пенсии, отпуснати след 2000 г., освен тези три последователни години, при изчисляване размера на пенсиите влиза и осигурителният доход за всяка година поотделно, което на практика означава, че законово привилегировани са били тези, чиято пенсия е отпусната преди 2000 г. Тогава не е имало максимален осигурителен доход и е имало възможност да се осигуряват върху доходите, които са получавали в реалния им размер, коментира министърът.

Това е и причина за "създадената несправедливост", по думите на Адемов. Няма максимално справедлив вариант, идеята е да стигнем до по-малко несправедливия, който е обществено и финансово приемлив, посочи министърът.

На следващи заседания на Консултативният съвет ще се дискутират възможностите за ранно пенсиониране, както и вариантите за нарастване на възрастта за пенсиониране.

Споделяне

Още от България