Обща платежна карта планират БОРИКА и китайската UnionPay

Обща платежна карта планират БОРИКА и китайската UnionPay

Банкоматите и ПОС терминалите у нас да започнат да разчитат китайските платежни карти UnionPay, както и да евентуално да се издава обща карта на този картови оператор и оператора на българската система БОРИКА. Това предвижда подписан меморандум за сътрудничество между "Българската Национална Картова Схема" и "ЮнионПей Интернешънъл" в петък в присъствието на премиерите на двете страни Бойко Борисов и Ли Къцян, който е в София за провеждането но форума "16+1"

Идеята е ко-бадж картата, съвместяваща марките UnionPay и Bcard, да осигури по-широко приемане на издаваната от дружеството на БОРИКА карта Bcard.

UnionPay вече присъства в 12 от 16-те страни от Центарна и Източна Европа, който участват в съвместиня с Китай форум за бизнес сътрудничество. У нас тези платежни карти се приемат само на ПОС терминално устройство в някои търговски центрове и специализирани магазини, посещавани от туристи.

Целта е те да могат в бъдеще да се използват и за теглене на пари в брой от банкомати, а в бъдеще, когато стане възможно активирането на услугата QuickPass на UnionPay чрез съответното мобилно приложение, да извършват мобилни плащания "натисни и продължи".

Ко-бадж UnionPay - Bcard карти пък ще разширят присъствието на българската платежна карта извън България, в 169 страни и региони с покритие на терминалната мрежа на китайския партньор.

Двете компании ще могат да си сътрудничат по-нататък при въвеждане на иновативни плащания включително он-лайн плащания, плащания с QR код и продукти "електронен портфейл“.

Bcard бе пусната на българския пазар  през 2016 г. и се приема на всички видове банкомати и ПОС терминали на територията на България.

В последните години UnionPay бележи прогрес в Централна и Източна Европа. В Унгария неговата карта се приема при над половината търговци и АТМ терминали, в Чехия – в 50% от банкоматите и при десетки хиляди търговци. В Сърбия местната картова система DinaCard планира да приема стандартите на UnionPay за модернизиране на системата си.

Споделяне

Още от България