Община Белене иска да знае най-сетне ще има ли АЕЦ или не

Община Белене иска да знае най-сетне ще има ли АЕЦ или не

Ръководството на Община Белене написа открито писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват за спешна среща и яснота за развитието на региона.

Кметът на Белене Милен Дулев и председателят на общинския съвет Бистра Павловска настояват за спешна среща с премиера, за да обсъдят съдбата на АЕЦ "Белене", след като миналата седмица правителството одобри да се работи по вариант за използване на оборудването за АЕЦ "Белене" за построяването на нов блок на АЕЦ "Козлодуй". Това обаче не внася яснота за съдбата на проекта, тъй като процедурата за избор на стратегически инвеститор за дострояването на ядрената централа реално не е спряна. Енергийният министър Теменужка Петкова прехвърли на Народното събрание отговорността за спирането на проекта за АЕЦ "Белене" и за нов блок в "Козлодуй". Което означава още месеци неизвестност какво точно ще предприеме отиващият си в края на март кабинет на Борисов.

"Важно е как ще се развива районът като няма перспектива за АЕЦ. За нас това беше водещо през последните 40 години, но с течение на времето самата идея и реализацията ѝ не се виждат по последните действия на правителството. Вярвам, че имат друга идея за самата площадка", каза кметът Милен Дулев пред БНР в понеделник.

Той подчерта, че всеки "жест" към реализацията на АЕЦ "Белене" е приета добре от местните жители, защото това е най-бързият начин за възстановяване на икономическото състояние на района.

Председателят на Общинския съвет д-р Бистра Павловска коментира, че новината за предоставяне на оборудването за АЕЦ "Белене" на централата в Козлодуй е много разочароваща за хората в Белене.

"Поредно огорчение и разочарование. Сагата "Белене" вече е с близо 40-годишна давност. Преживели сме поне три първи копки и в годините това люшкане - ще го има, няма да го има - напрегна и натовари хората", посочи тя.

Павловска подчерта, че настояват за повече информация за плановете за проекта за атомна централа, защото непрекъснато семейства напускат града, за да търсят работа другаде.

Споделяне

Още от Бизнес