Община Царево изгражда буни и разширява плажната ивица в разгара на сезона

Туристическата камара в Бургас се оплака, че се нарушава спокойствието на летуващите

Община Царево изгражда буни и разширява плажната ивица в разгара на сезона

В разгара на летния сузон община Царево изгражда буни и разширява плажната ивица. Преминаващите тежки самосвали покрай три хотела нарушават спокойствието на летовниците, алармира Бургаската регионална туристическа камара (БРТК) в съобщение до медиите.

"Великолепно решение на община Царево, решено от логика и пречещо на нормалното протичане на туристическия сезон", пише БРТК.

Регионалната туристическа камара посочва, че са изпращали неколкократните сигнали и писма до общината в Царево и областния управител на Бургас, но цяло лято туристите се оплакват от постоянния шум и прахоляк от преминаващи камиони.

Засегнати от преминаващите тежки камиони са туристите настанени в хотелите "Бел Вю", "Хермес" и "Вриз", в които има предимно чешки туристи. Част от тях са подали жалби и търсят компенсации.

От БРТК посочват, че още в края на месец юни са изпратили сигнал до институциите по повод рекламациите в трите хотела. Така за десет дни - до 15 юли, движението на тежкотоварните камиони е било спряно.

Към края на юли обаче строителната дейност отново е била възобновена. На 27 юли в Царево са проведени срещи с почиващите в трите хотела. Почиващите са се оплакали, че на ден по двете направления се извършват до 10 - 12 курса с камиони натоварени със скална маса.

БРТК изпраща ново писмо до кмета на община Царево Георги Лапчев на 30 юли. Пуснат е сигнал и до областния управител на Бургас Мария Нейкова. Настояват за спиране на работата, но камионите продължават да тормозят летовниците, твърдят хотелиерите. Според тях така не се спазва Законът за устройството на Черноморското крайбрежие.

"Не отричаме, че изграждането на буни за разширяване на плажната ивица е великолепно решение на община Царево. Но всичко щеше да бъде рационално и полезно, ако беше удължен пътят им с километър – два до плажа, както внесохме предложение до кмета. А не както сега по начин застрашаващ сигурността, спокойствието и здравето на туристите", посочват от БРТК.

Те посочват, че е недопустимо да се тормозят по този начин туристите.

Mediapool не успя да открие никой от община Царево за коментар. От областния управител на Бургас към момента също няма официална позиция.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?