Община Велико Търново получи право да управлява резервата "Трапезица"

Средновековната крепост на хълма "Трапезица" край Велико Търново

Правителството предостави на община Велико Търново управлението на архитектурно-музейния резерват "Трапезица" за срок от 10 години. Това съобщи правителствената пресслужба.

Правителственото решение ще позволи на местната власт да извършва дейности, свързани с опазването и популяризирането на историческия резерват, да организира научни, културни, образователни и туристически дейности под контрола на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Това ще може да става с реализирането на проекти с европейско финансиране.

Неотдавна дарение за 1.2 млн. евро за възстановяването на резервата беше направено и от фондацията за историческо и културно наследство "Гайдар Алиев" на Азербайджан.

Със същата цел в управление на областния управител на Плевен беше предоставен имот в землището на село Гиген, който е част от археологическия резерват "Античен град Улпия – Ескус". Теренът е с площ от 210 488 кв. м и ще бъде стопанисван за срок от 10 години.

Основната задача на плевенската областна администрация ще включва консервация, реставрация, експониране и социализация на резервата.

Община Медковец пък получи собствеността върху терен от 14 дка, с построената в него сграда – бивша ветеринарна лечебница. След основен ремонт сградата ще се използва за обществена трапезария, а на прилежащия терен ще се отглеждат плодове и зеленчуци, което ще поевтини храната в домашния социален патронаж.

С друго решение на правителството от публична в частна държавна собственост беше променен статутът на имот с отпаднала необходимост за Изпълнителната агенция "Борба с градушките". Теренът от 8.7 дка се намира в землището на пловдивското село Стряма. Решението ще позволи предприемане на разпоредителни действия с цел по-ефективна експлоатация на имота, е посочено в съобщението.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?