Общинар от Монтана става главен секретар на парламента

Общинар от Монтана става главен секретар на парламента
Общински съветник на ГЕРБ от Монтана става главен секретар на Народното събрание. Иван Славчов сменя просъществувалия осем години на поста Огнян Аврамов, който е подал оставка в петък и тя била незабавно приета от председателя на парламента Цецка Цачева (ГЕРБ).

Предположенията бяха, че мястото ще заеме Росен Желязков, главен секретар на Столичната община. Славчов обаче е личен избор на Цачева, а името му беше спрягано за поста като не особено вероятно.

Натискът върху Аврамов да се оттегли стана особено силен, след като по-голямата част от новите депутатите от провинцията не можаха да се настанят във ведомствените жилища на парламента, предназначени за тях. Причината бе, че бивши депутати от предишното НС все още не са освободили заеманите от тях апартаменти. След силен натиск последните от тях върнаха ключовете си, което дава възможност да започнат ремонти на освободените жилища и те да бъдат предоставени на новите наематели.

Заради неразборията, която, по спомени на парламентарни репортери, се повтаря в началото на мандата на всяко НС, от бюджета бяха извадени средства, за да се плащат по 60 лева на вечер за хотел на ненастанените депутати. Това именно предизвика острото недоволство на парламентарната група на ГЕРБ.

Задълженията на главния секретар са да управлява всички административни дела на парламента, материалната база, автопарка, състоянието на парламентарния сграден фонд. Той осигурява и жилищно-битовото обслужване на народните представители. На негово подчинение е целият административен персонал на законодателния орган.

Огнян Аврамов бе назначен за главен секретар в началото на 39-ото НС с личната протекция на тогавашния парламентарен председател Огнян Герджиков, който е и негов приятел. И при доминирания от БСП парламент Аврамов запази поста си, което даде основание да бъде смятан за "несменяем".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?