Общинарите приеха бюджета на София без БСП

Столичният общински съвет прие бюджета на София за 2004 г с 40 гласа "за", 15 "против" и 1 "въздържал се". Бюджетът, който е в размер малко над 386 млн.лв., не беше одобрен само от съветниците от БСП, защото според социалистите в него липсвала социална насоченост.

Кметът Стефан Софиянски го определи като бюджет на ежедневието и заяви, че на столицата реално са необходими 451 млн. лв. Шефът на групата общински съветници от "Гергьовден - БЗНС-НС и Демократическа партия" Любен Дилов-син отбеляза, че без техните гласове бюджетът нямало да се приеме, но не пропусна да го разкритикува заради неизползваните резерви.

61% от приходите на общината са собствени, 39% е държавният трансфер.

9.413 млн.лв. са приходите от столичната общинска приватизация през миналата година. За тази година са заложени 7.5 млн.лв. Столичните съветници одобриха извършената работа на Софийската агенция по приватизация за 2003 г. и приеха план за 2004-та.

Държавната субсидия за София през тази година е с 48 млн.лв. по-малко от миналата. Кметът Софиянски обаче изрази оптимизъм, аргументирайки се с активността в стопанската сфера. Търсенето на допълнителни приходи е тенденция, която ще се задълбочава, обяви и председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов, според когото общинарите имали воля да действат в тази насока.

Около 131 млн.лв. са средствата, които общината ще получи от държавата за здравеопазване, отбрана и социално осигуряване. От миналата година има неизразходвани 5 млн. лева, които ще се използват за нуждите на училищата.

Общинарите обявиха образованието за приоритет в бюджета. В сферата се очертава недостиг, но има уверения от финансовото министерство, че ще се превъзмогне в средата на годината. Ще се търсят допълнителни средства за неотложни ремонти в училищата, като за целта се подготвя програма с правилата, по които фирмите - изпълнителки ще кандидатстват.

Допълнителни 10 млн.лв. са предвидени за здравеопазването, за да не се създаде напрежение в общинските болници, тъй като още не е ясно как държавата ще ги финансира и механизмите не са изчистени, обясни кметът. От БСП обявиха за застрашителен недоимъкът в бюджета за здравеопазване. Според червените съветници предвидените средства няма да покрият дупките. Те прогнозираха, че ще се стигне до закриване на общински болници. Кметът Софиянски обаче бе категоричен, че до липса на заплати в общинското здравеопазване няма да се стигне и пое ангажимент да внесе актуализация на тези средства, след като държавата изчисти механизма си за финансиране.

Данъчните приходи, заложени в бюджета на София за 2004 г., са 60 млн.лв., 15 млн. от които от данък сгради. Неданъчните са 143 млн., 60 млн. от които от такса смет.

Кметът Стефан Софиянски обяви още, че най-голямото предизвикателство е да се увеличат постъпленията от сделките с общинско имущество, от които в бюджета на столицата са заложени 40 млн.лева. Доста общински съветници обаче се изказаха песимистично и определиха като рисков този заложен приход, при неизпълнението на когото бюджетът на столицата ще бъде силно затруднен.

Като пример за общинска сделка Софиянски посочи реализираната миналия петък сделка с немската верига хипермаркети "Хит", чрез която в хазната са влезли 3.580 млн.лв. или близо 10% от заложеното за годината.

В бюджета на София са заложени и над 60 млн.лв. за финансиране на инвестиционната програма.

На заседанието си днес столичните съветници решиха в районите с ромско население да се назначи служител, който да се занимава с проблемите на местното население. СОС одобри и новата структура на столичната общинска администрация, предложена от Стефан Софиянски.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: