Общината предлага четирима ликвидатори в Столичния медицински холдинг

Столичният общински съвет (СОС) реши във вторник да предложи на Софийския градски съд (СГС) вкарването на четирима ликвидатори, които да преобразуват структурата на Столичния медицински холдинг (СМХ). Холдингът бе обявен извън закона с решение на Върховния касационен съд (ВКС) през миналата седмица.

Предложените за ликвидатори на създадения по времето на кмета Стефан Софиянски холдинг ще са Христо Зайков, Димитър Димитров, Методи Янков и Вячеслав Дивизиев. Техните имена са одобрени от всички политически групи в градския парламент.

Съдът обаче не е длъжен да се съобрази с решението на СОС и да назначи други ликвидатори.

Общинският съвет прие и предложението на БСП да се забрани на ликвидаторите да се разпореждат с дълготрайни материални активи на холдинга, да бъдат задължени да се отчитат пред комисиите на съвета и да направят пълна проверка на сключените договори за наем на помещения от 1 юли 2006 година досега.

С решението си ВКС на практика закри СМХ и предопредели вкарването на ликвидатори най-малко за 6-месечен период в дружеството. Така общината ще загуби контрол за определен период от време върху своята здравна система.

Делото за правното основание за създаването на Столичния медицински холдинг бе заведено през 2005 г. от софийската организация на Българския лекарски съюз (БЛС).

В холдинга влизат общо 45 лечебни заведения. От тях 6 са болници и 39 са диагностично-консултативни центрове (ДКЦ), които са заведени със стойност 17 млн. лв. в капитала на дружеството. Загубите за общината при продажбата на активи ще бъдат колосални, тъй като отделно всяка болница или ДКЦ заедно с апаратурата в тях са отразени в капитала на СМХ на стойността на малка сграда или апартамент в центъра. 

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?