Общините искат още 50 млн. лева от бюджета за заплати на служителите

Емил Савов

Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) настоява през 2017 г. местната власт да получи допълнително 50 млн. лева от бюджета, за да бъдат увеличени възнагражденията на общинската администрация. Това съобщи зам.-изпълнителният директор на сдружението Емил Савов пред БНР. Мотивът е бягството на квалифицирани кадри от общините.

"Заплатите на добре обучените експерти с висше образование и добра езикова подготовка в момента са изравнени със заплатите на неквалифицирания персонал и хората бягат", обясни Савов. Той посочи, че има диспропорция между заплащането на общинските и държавните служители.

За разлика от други години НСОРБ вече е изпратило приоритетите си за бюджет 2017 на финансовия министър. "Ръстът на трансферите за общините от бюджета трябва да е не по-малък от ръста за целия публичен сектор, с което да гарантираме, че не сме оставени на опашката като общини в държавния бюджет", каза Савов.

Към момента неразплатените разходи на общините са към 150 – 160 млн. лв, посочи той. Закъсалите финансово общини са 36 и те имат оздравителни програми, одобрени от Министерството на финансите. Според Савов е рано да се даде оценка на закона за финансовото оздравяване на местната власт.

В момента всяка една община получава обща изравнителна субсидия, а механизмът би трябвало да е да се подпомагат по-бедните общини, смята Савов.

Той заяви, че новата стратегия за децентрализация на местната власт, която беше приета от правителството през август след редица компромиси, както и 3-годишната програма до 2019 г., няма да доведат до по-голяма самостоятелност на общините.

"Ако трябва с две думи да оценя тези документи, трябва да сложа кръст на думата "децентрализация" в България през следващите поне три години. От тази гледна точка не очакваме никаква по-съществена промяна до средата на 2017 г. Казвам го с много голямо съжаление, тъй като много хора и експерти, независими и от централната, и от местната власт, хвърлихме доста усилия за тези документи", заяви Савов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?