Общините спират работа, ако до 31 април не бъдат покрити всички неразплатени разходи

Дейността на общините да бъде преустановена от 1 май 2003 година, ще призове Управителният съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ), ако не бъдат изплатени всички дължими от държавата средства.

Това заявява ръководството на сдружението в предупредително писмо до министър-председателя Симеон Сакскобургготски. Общините настояват до 31 март министерството на финансите да покрие неразплатените към 31 декември 2002 г. разходи на общините в частта за държавна дейност.

До 30 април да бъдат покрити неразплатените към 31.12.2002 г. разходи на местната власт в частта "Общински разходи". До 15 март на среща на министъра на финансите с ръководството на НСОРБ да бъдат уточнени условията по изпълнение на бюджета на общините за 2003 г.

Сдружението настоява пред премиера за съвместно заседание на Управителния съвет на НСОРБ и Министерския съвет до 30 април за оценка на финансовата децентрализация и предприемане на съвместни действия за нормалното ѝ развитие в перспектива.

От началото на годината има 100 млн. лв. неразплатени разходи за 2002 г., които заедно с дефицита от 2003 г. пораждат голямо напрежение в общините, посочва сдружението в писмото си.

Там се твърди, че продължава централизацията при запазване на старата чиновническа регулация чрез повече от 200 зададени отвън показатели за задължително включване в общинските бюджети, предопределящи закриването на детски градини, болници, училища.

Проблемите с бюджета бяха поставени още на 16 декември 2002 година, когато имаше извънредна среща на местните власти. Общото събрание на сдружението на 24 януари отново даде публичност на позицията на общините.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?