Общинска служителка от "Подуяне" е задържана с подкуп от 10 000 лева

Общинска служителка от "Подуяне" е задържана с подкуп от 10 000 лева

Общинска служителка от столичния район "Подуяне" е задържана с подкуп от 10 000 лева, съобщиха в сряда от Софийската градска прокуратура и ГДБОП.

Шефката на отдел "Правно-нормативно обслужване и човешки ресурси" в общината Лилия Геинска е била арестувана преди ден в кв. "Овча купел" по време на среща с представител на фирма, спечелила обществена поръчка за саниране на блок в ж.к. "Сухата река" за над 2.1 млн. лева.

Разследващите уточниха, че по случая са ползвали почти всички специални разузнавателни способи, но не и белязани пари, както при арестите на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

"Развалихме една взаимноизгодна сделка. Няма белязани пари. И взимащият, и даващият подкупа не очакваха, че правоохранителните органи знаят за тази сделка. Беше използван целият набор от възможностите на специалните разузнавателни средства", обясни шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Въпреки това обаче обвинение е повдигнато само на Геринска, след като представителят на въпросната фирма дал показания и описал цялата схема.

"Лицето, което е дало подкупа, е свидетелствало за това, което е направило, дало е показания за целия процес на отношенията, както и за предходни действия на длъжностното лице", заяви градският прокурор Емилия Русинова.

Според държавното обвинение задържаната общинска служителка е получавала пари и от други фирми, като имало доказателства, че по друга обществена поръчка, като подарък е получила пари, за да заведе свои подчинени на почивка в хотел.

В момента Лилия Геринска е задържана за 72 часа, но по думите на Русинова е възможно да не се иска постоянният ѝ арест, тъй като отглеждала сама непълнолетното си дете.

Споделяне

Още от България