Общинските съветници от ГЕРБ в Кърджали отново ще съдят кмета Хасан Азис

Поредна съдебна атака започват общинските съветници от ГЕРБ в Кърджали срещу наскоро оправдания по делото за Водното огледало кмет от ДПС Хасан Азис.

Съветниците от ГЕРБ ще сезират прокуратурата за "престъпни действия и на Азис, и на ръководството на търговското дружество "Пазар на производителите", които водели предприятието към умишлен фалит", предаде БТА.

С писмо от 5 април банката кредитор "Алианц" уведомява община Кърджали, че ще заведе дело за принудително събиране на вземанията си както от учредените ипотеки, така и по предявената общинска гаранция в размер на 740 000 лева. В писмото си банката заявява, че оттегля предложението си за извънсъдебно споразумение и ще търси правата си по съдебен ред.

Позицията ѝ е окончателна и означава разпродажба на активите "на парче". Като причина за крайната мярка се посочва явното бездействие от страна на фирмата и екипа на кмета, които не са показали каквато и да било готовност за намиране на изход от ситуацията.

Към днешна дата кредитът за изграждането на тържището надхвърля 5 милиона лева. Обслужването му е прекратено още в края на декември 2011 година. Оттогава задължението е набъбнало с още 200 000 лева, а кредитът е обявен за предсрочно изискуем, е припомнил председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Илия Илиев.

Според него въпреки предложените от кредитора алтернативни условия за решаване на проблема общината не е реагирала по никакъв начин. Не е предприела действия за изплащане на дълга, нито е представила погасителен план. Това може да се тълкува еднозначно - че дружеството умишлено се тласка към фалит, смята Илиев.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?