Обстановката в страната постепенно се нормализира

Заради студа е обявен код "жълто" в почти цяла България

Снимка: БГНЕС

Обстановката в страната остава усложнена след обилните снеговалежи, но в повечето части на страната пстепенно се нормализира.  

В ранния следобед в събта беше  възстановено движението на тежкотоварните автомобили над  10 тона в областите Добрич, Варна, Бургас и Силистра. Преди ден забраната за движение на тежкотоварни камиони над десет тона падна в 17 области в Западна България.

Жълт код за потенциално опасни метеорологични явления заради ниските температури е обявен на територията на почти цялата страна, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Само в областите Кюстендил и Благоевград не са прогнозирани потенциално опасни метеорологични явления заради студа.

Отменено е бедственото положение в общините Велинград, Лесичево и Батак, съобщи Иван Панайотов -секретар на Кризисния щаб в Пазарджик.  Обстановката в Пазарджишка област е нормална при зимни условия, информират от кризисния щаб.

Във Варна обстановката се нормализира, пристанището работи нормално, градският транспорт се движи по график. Утре следобед оперативният щаб в общината ще вземе решение дали от понеделник се възстановяват учебните занятия на територията на града.

Обстановката в Добричка област също постепенно се нормализира. Отворени са пътищата Добрич-Варна, Добрич-Балчик, Добрич-Силистра, Добрич-Генерал Тошево и пътят за границата, както и пътят от Шабла до граничните пунктове Дуранкулак и Кардам. Възстановява се движението и по пътя Дъбравино-Юнак-Синдел-Тръстиково.

35 почистващи и опесъчаващи машини работят в Силистренска област. Главните пътища са проходими при зимни условия. Няма селища без ток и вода.

Мостът на река Велека до село Синеморец е залят от предошлата река, но е отворен за движение и е напълно проходим, съобщиха от Областната администрация в Бургас. Почистващите фирми са в готовност заради прогнозата за следобеден снеговалеж в южната част на областта. Пристанището и летището в Бургас работят нормално.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?