"Обстоятелствата" принудили хората на ГЕРБ да работят за ДС

В листите за народни представители на ГЕРБ има само един агент на ДС - Божидар Димитров и аз нося лична отговорност за кандидатурата му . Това заяви във вторник неформалният лидер на партията Бойко Борисов. Другите четирима кандидати, за които се говори, са бивши офицери от "Гранични войски", бивш директор на следствието във Варна и бивш директор на регионалното звено на МВР в Добрич, посочи той.

Според Борисов не може да се говори за петима агенти на комунистическите служби в листите на ГЕРБ, тъй като четирима от тях не са били такива, а от обстоятелствата са били задължени да работят за ДС.

Шефът на Национално историческия музей и доскорошен член на БСП Божидар Димитров нееднократно е признавал съпричастността си към ДС, а преди ден Комисията по досиетата го посочи като секретен сътрудник и агент към Първо и Второ главно управления на ДС с псевдоними Кардам, Тервел и Телериг.

Бойко Борисов изтъкна, че за кандидатурата на Димитров е имало и специално заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и тя е приета по настояването на Областната организация в Бургас, както и по негово лично настояване.

През февруари миналата година Борисов отказа да се раздели и с общински съветници от ГЕРБ, за които бе установена принадлежност към ДС, включително Константин Тилев, който е бил и сътрудник на политическата полиция, автор на внушително количество доноси.

"Тези, които са ни казали, съм имал възможност да ги проверя и да преценя дали могат да останат в листите. В случая с Тилев, той ми съобщи какво е правил, проверил съм го и реших той да остане в листите“, заяви тогава Борисов. По същото време той обяви и непромененото си позитивно отношение към Божидар Димитров, който в момента е мажоритарен кандидат на ГЕРБ в Бургас срещу лидера на националистите Волен Сидеров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?