Обвиняем за убийство офицер от НСО бе пуснат след година в ареста

Обвиняем за убийство офицер от НСО бе пуснат след година в ареста

Военно-апелативният съд пусна под домашен арест подполковникът от Националната служба за охрана (НСО) Борис Иванов, който преди една година беше арестуван и обвинен за убийството на брокерката Станка Марангозова, съобщава lex.bg. Иванов изкара една година в ареста, но съдът преценява, че няма опасност обвиняемият да влияе на свидетелите. Внасянето на делото в съда също се бави.

"Мярката за неотклонение "Задържане под стража" не е и вид наказание, за да се прилага по отношение на лица, които не са осъдени с влязла в сила присъда", се казва в определението на военния съд.

Съдиите подчертават, че делото не е внесено в съда в разумен срок, с което са ограничени и правата на Иванов. Докато е под "домашен арест" обаче, той ще бъде следен с електронна гривна.

В началото на разследването от прокуратурата обяви, че офицерът е членувал в масонска ложа и поддържал контакти с магистрати и политици. Според разследващите именно подполковникът от НСО е имал водеща роля в престъпната група, отговорна за убийството на Марангозова.

На 10 октомври 2019 г. банкерката беше застреляна в колата си в столичния кв. "Младост" от моторист, който беше скрил пистолета в букет с изкуствени бели рози.

Прокуратурата подозира, че поръчката за убийството е дошла от Иво Масларов, който имал неуредени финансови отношения с Марангозова и е обявен за издирване.

Борис Иванов пък беше задържан заедно със сочения за извършител на убийството Петър Костов и съучастника им Венцислав, който след това реши да свидетелства срещу тях, припомня lex.bg.

В колата му на офицера от НСО било намерено устройство за проследяване и подслушване. Замесването на Борис Иванов по този случай даде повод на главния прокурор Иван Гешев да каже, че вече няма доверие в службата за охрана. За сигурността на Гешев започна да се грижи Бюрото по защита.

Споделяне

Още от България