Обвиняемият за КТБ Цветан Гунев съди НС и прокуратурата

Бившият подуправител на БНБ иска общо 70 000 лева обезщетение

Обвиняемият за КТБ Цветан Гунев съди НС и прокуратурата

Обвиняемият по делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) бивш подуправител на БНБ Цветан Гунев съди прокуратурата и Народното събрание (НС), съобщи в четвъртък "Правен свят".

Той претендира от парламента обезщетение от общо 40 000 лева – по 20 000 за имуществени и неимуществени вреди заради неправомерно освобождаване от длъжност в началото на миналата година.

Адвкатите му Михаил Екимджиев и Катина Бончева сочат в исковата молба, че освен решението за освобождаването на Гунев, законодателството, регламентиращо тази процедура, също противоречи на правото на ЕС.

Претенциите на Гунев се базират на докладите за конвергенцията, в които Европейската централна банка (ЕЦБ) подчертава, че българският Закон за БНБ не е в съответствие с изискванията на правото на ЕС, що се отнася до изискването за персонална независимост на членовете на управителния съвет на БНБ, включително подуправителите. Според него те могат да бъдат освобождавани само, ако вече не отговарят на изискванията за заемане на поста или при извършено тежко нарушение.

Такава формулировка е трябвало да бъде записана с поправка в Закона за БНБ вместо основанието, на което бе освободен Гунев – "фактическа невъзможност за изпълнение на законовите задължения".

В исковата молба се посочва още, че националното законодателство трябва да предвижда и съдебен контрол. Според защитниците на Гунев, налице са и трите предпоставки за отговорност на държавата - засягане на разпоредба, която предоставя права на правни субекти; наличие на достатъчно съществено нарушение и причинно-следствена връзка между тях, пише още "Правен свят".

По информация на изданието предявеният иск за неимуществени вреди е за 20 000 лева, въпреки че до датата на подаването му през октомври, те са изчислени на 100 000 лева. Искът за имуществени вреди също е за 20 000 лева, макар за времето от освобождаването му до предявяването на молбата, Гунев да е пропуснал да вземе заплати в общ размер 385 000 лв.

Софийският градски съд (СГС) е прекратил делото в края на миналата седмица, пращайки го в районния съд с мотива, че на окръжно ниво са подсъдни само искове за над 25 000 лева, а в молбата са предявени два за по 20 000 лева.

Делото на Гунев срещу прокуратурата пък е за нейно постановление от април м.г., забраняващо на обвиняемия да напуска страната. То е було потвърдено от СГС. В исковата молба се казва, че нито в постановлението, нито в определението на съда, са изтъкнати конкретни съображения, свързани с личността на Гунев, от които е направен изводът, че има опасност той да се укрие в чужбина. Тази "опасност" е изведена само от характера на повдигнатите обвинения, високата им наказуемост и предположението, че той разполага с пари, които да му помогнат да се укрие в чужбина.

Едва в началото на тази година забраната е отменена заради изтичането на максимално допустимия срок. Искането на Гунев е да бъде обезщетен с 30 000 лева за причинените му неимуществени вреди.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?