Обвиняват шефа на здравната комисия, че ще източва пари за "инвитро" клиниката си

Димитър Игнатов (ОДС) и Пламен Кенаров (ПГ НИЕ) заявиха, че искат публично оставката на директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)/ Димитър Петров поради нецелесъобразни действия, свързани със заплаха за здравето на хората.

Депутатите поискаха отново и оставката на председателя на парламентарната здравна комисия Атанас Щерев. Мотивът им е включването на изкуственото осеменяване в клинична пътека за финансиране от НЗОК за болнична помощ.

"Виждаме предварително заложен умисъл за източване на обществени пари в интерес на ограничена група хора - 5 или 10 души, които се занимават с тази дейност, например председателят на парламентарната здравна комисия Атанас Щерев има клиника за оплождане "инвитро", заявиха депутатите, цитирани от БТА. Те посочиха, че по клинична пътека за изкуственото осеменяване се отпускат 4421 лева, което е най-високата сума, отпускана по клинични пътеки за следващата година.

Депутатите дадоха пример, че по клинична пътека за левкемия се отпускат 918 лева, а за декомпенсиран захарен диабет - 350 лева. Дете не може да се излекува от левкемия с 918 лева, а болните с диабет са над 200 хиляди в България, посочиха депутатите.

Осеменяването е една извънболнична дейност, защо се включва в болничната дейност, в парите на болниците, където лежат хора с тежки заболявания, попита Пламен Кенаров. Няма клинични пътеки за реанимацията, за анестезията, нито например за реплантация на ръце - дейност, която извършват броени специалисти в България, посочиха депутатите.

Не може да има по-голяма грижа за неродените деца, отколкото за родените, отбелязаха те. Най- скъпите клинични пътеки са в резултат на нечие високо благоволение, а не от нуждата на гражданите - това действа демотивиращо на българите да плащат здравни осигуровки, заявиха Игнатов и Кенаров.

Логично е клиничните пътеки да се определят предвид заболеваемостта в България, или в тях да се включват скъпоструващи, макар и редки заболявания, като множествената склероза, каза Димитър Игнатов.

Споделяне

Още от България