Очаква се бум на секс - трафика покрай Олимпиадата в Атина

Агенции за подпомагане и експерти от Гърция и южните Балкани предупредиха, че може да има нарастване на трафика на жени и деца към Атина, където през август се откриват летните Олимпийски игри.

Според информация на водещ гръцки експерт, цитиран от Би Би Си, трафикантите ще се опитат да докарат допълнително 2 000 жени в страната и ще ги принудят да работят като проститутки.

Американското правителство оповести доклад, в който остро критикува Гърция за това, че не прави достатъчно да защити жертвите на трафика.

Архиепископът на Атина и други представители на църквата положиха първия камък за изграждане на специален приют в гръцката столица за жени и деца, успели да избягат от международните трафиканти на хора.

Но независимо от възмущението, изразявано в официални изказвания, остава фактът, че в страната има само три функциониращи приюта.

В същото време Гърция е една от основните дестинации и транзитен център на незаконна търговия.

Според някои оценки, в момента в Гърция има 14 000 жени, които са заставени да проституират, след като са напуснали домовете си в Източна Европа.

17-годишната Ана от Молдова е била спасена от полицията преди месец.

"Отговорих на вестникарска обява в Молдова, която търсеше домашни помощнички за работа в Гърция, но когато пристигнах в Атина, мъжът, който ме посрещна, ме заведе в друга къща и ме насили да продавам тялото си", разказва тя. Когато тя отказала, мъжът ѝ порязал китката и я хвърлил на пода. Всеки път, когато тя отказвала на клиент, той отново я биел.

Употребата на насилие, включително и изнасилване, е често използвана практика сред трафикантите за подчиняване на жените, които хванат.

Сега правителството, агенциите за подпомагане и експерти се опасяват, че Олимпиадата, която започва в средата на август, може да послужи като магнит за трафикантите, като се има предвид, че се очакват стотици хиляди хора да посетят Атина.

На предишните Олимпийски игри в Сидни секс - индустрията отбеляза забележителен бум.

Мерките за сигурност по дългата сухопътна и морска граница на Гърция вече са затегнати. Това означава, че някои от трафикантите могат да бъдат заловени.

Говорителят на международната организация за миграция в Гърция обаче посочва, че има служители на силите за сигурност, които са склонни към корупция.

Полицейските управления не могат да контролират всичките си служители в села и отдалечени райони. Това се отнася и за местните власти, митниците, бреговата охрана.

Еднакво обезпокоителен е фактът, че трафикантските мрежи се ръководят от руснаци, украинци и албанци, които вече са станали доста обиграни.

Полицията предприе действия преди 4 години и арестува няколкостотин трафиканти и освободи същия брой жени.

От тогава трафикантите смениха тактиките си. При проверките в барове и нощни заведения, където полицията намира жени и трафиканти, всички те са с редовни документи. При тези обстоятелства полицията е неутрализирана.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: