Очаква се Обама да обяви изпращането на още 30 000 военни в Афганистан

Президентът на САЩ Барак Обама се очаква да обяви във вторник, че ще изпрати още около 30 000 американски войници в Афганистан в рамките на дългоочакваната нова военна стратегия, с която се надява талибаните да бъдат победени и да създаде условия САЩ да излязат от конфликта, съобщиха световните агенции.

След три месеца на обсъждане, което някои критици определиха като нерешителност, Обама ще представи плана си в реч пред кадети в американската военна академия в Уест Пойнт, Ню Йорк.

В момента в Афганистан има 68 000 американски военнослужещи, като общият брой на съюзническите военни в страната надхвърля 100 000.

По-рано тази година командващият американските сили в Афганистан генерал Стенли Маккристъл предупреди, че САЩ рискуват да се провалят, ако не увеличат броя на военнослужещите в Афганистан. Той настоя за 40 000 допълнителни войници.

Очаква се новата стратегия да се фокусира върху подготовката на местните сили за сигурност и предоставянето им на повече отговорности. Барак Обама ще подчертае, че участието на САЩ в Афганистан не е безсрочно, но няма да посочи конкретна дата за изтеглянето от страната.

Обама съобщи, че е обсъдил новата стратегия с лидерите на някои страни. Според френския в. 'Монд" Вашингтон е поискал допълнителни 2000 военнослужещи от Германия, 1500 от Италия, 1500 от Франция и 1000 от Великобритания.

Френският президент Никола Саркози обаче отхвърли молбата му за изпращане на подкрепления в Афганистан. По думите на Саркози приоритет на Франция остава обучението на афганистански военни части и сили за сигурност.

В понеделник британският премиер Гордън Браун съобщи обаче, че страната му ще изпрати още 500 войници в Афганистан и британският контингент там ще достигне 10 000 души.

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че  Германия ще вземе решение за евентуално изпращане на подкрепления след конференцията за Афганистан, която ще се проведе в края на януари в Лондон.

В момента германският контингент в Афганистан наброява близо 4300 военнослужещи.

Меркел каза още, че Германия поема отговорност за цивилните жертви от бомбардировката на НАТО в северната афганистанска провинция Кундуз от 4 септември, извършена по искане на германското командване в региона, при която загинаха и много цивилни.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?