Очаква се политическо решение за стартиране на единния спешен телефон

Предстои да се вземе политическото решение как и кога ще стартира единният спешен телефон, каза министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски в неделя. Въпреки недоволството и протестите в лекарското съсловие и медицинските работници, той повтори, че хаос в здравеопазването няма, а има трудности, които бавно се преодоляват. В Европа са постигнали 1500 долара заплата, но това е станало бавно и постепенно, следващите 7-8 години ще ги настигнем, а може даже да надминем някои страни, допълни още министърът

Той беше във Велики Преслав, където дари реаномобил на Спешната помощ и обеща реформата в спешните центрове да продължи. До есента 150 нови линейки ще влязат в Спешната помощ, а през следващата година още 150, с което ще се обнови автомобилния ѝ парк. Първите специализирани автомобили ще бъдат дадени на черноморските спешни центрове - Варна, Добрич и Бургас. По два автомобила ще получат и в Шумен, Ямбол и Сливен. Тенденцията е спешните центрове да се превърнат в логистични центрове на болниците - по-бързо да превозва болните от мястото на инцидента до болничното заведение.

"Ние обръщаме все по-голямо внимание не само на логистичното, но и на самото обслужване, защото, ако в една Спешна помощ работят неспециалисти и само на тях се разчита, какво значение е като е докаран за 8 минути, когато не може да бъде обслужен за час–два", обясни министърът.

Споделяне

Още от България