Очаква се разгорещена среща на Г-8 за данъчните убежища и офшорките

Срещата на лидерите на страните от Г-8, която ще се проведе на 17 и 18 юни в Северна Ирландия под председателството на Великобритания, ще е посветена на три основни теми: външна търговия, данъчно облагане и прозрачност. Както пише "Файненшъл таймс", обсъждането на тези "три Т" (от англ. trade, tax, transparency) ще бъде сложно както в технически, така и в политически план. По повод официалния дневен ред се добавя и "четвърто Т", свързано с напрежението (tensions) по спорните въпроси.

Лидерите на водещите страни в света си поставят за цел да прекратят практиката на "данъчните убежища" и незаконното изтичане на средства от най-бедните държави.

Данъчните намерения, както и повишаването на прозрачността, обаче, изискват съществени (и скъпо струващи) реформи не само в страните, които са смятани за най-злостни нарушители, но и сред самите участнички в Г-8.

"Широкото използване от чуждестранни инвеститори на компании, регистрирани в офшорни зони, действащи при юрисдикция минимално изискваща отчетност, съдейства активно за отклоняването на данъци", заяви неотдавна бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан.


Очаква се напрежението на форума да е особено високо при обсъждането на въпроса за повишаването на прозрачността на данните за крайните собственици на фирми. Разногласията са свързани с това как най-добре да бъде предотвратено и разкрито незаконно използване на фирми.

Канада, например, се стреми да обезпечи безпрепятствен достъп на държавните органи до корпоративна информация, докато Великобритания настоява да се създадат централизирани регистри.

Министър- председателят на Великобритания Дейвид Камерън призова колегите си "да разрушат стената на корпоративната конспирация" чрез внасяне в регистрите на пълна информация за бенефициарните собственици на компании. Като вариант се предлага проследяване на правата на собственост и контрол върху компаниите в рамките на единен международен регистър. Русия и Канада обаче вече изразиха резерви към подобен подход.

По този повод лидерите на Г-8 предстои да обсъдят един от най-важните въпроси – дали тези сведения да бъдат достъпни само за данъчните и правоохранителните органи или за широката общественост. По тази тема споровете са най-разгорещени.

Очаква се САЩ да бъдат разкритикувани за това, че неизменно оглавяват списъка на страните по обем на регистрации на анонимни фиктивни компании. В САЩ например не се изисква разкриване на данни за бенефициарни собственици на банки или фирми доставчици на корпоративни услуги.


"Файненшъл таймс" отбелязва, че програмата на срещата на Г-8 е радикална, тъй като поставените за разглеждане въпроси оспорват ролята на най-големите страни в света и поставят под заплаха самото съществуване на зони, известни като "данъчен рай".


Въпреки това, очакванията за мащабни реформи на регулацията не са високи, включително и заради това, че решенията в крайна сметка ще се вземат от отделните държави.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?