Очаква се развръзка на "войната на небостъргачите" в Ню Йорк

Очаква се развръзка на "войната на небостъргачите" в Ню Йорк

Тази седмица градският съвет на Ню Йорк решава дали да разреши строителството на нов небостъргач в непосредствена близост до Емпайър стейт билдинг (Empire State Building) – най-високата сграда в града.

Планираната нова офис сграда с височина 370 метра би трябвало да се изгради едва на 270 метра от знаменития Емпайър стейт билдинг, който е висок 381 метра.

Инвеститор е корпорацията "Ворнадо Риълти Тръст" (Vornado Realty Trust), която е един от най-големите оператори на търговски площи в САЩ. В момента на мястото се намира хотел "Пенсилвания", а "Ворнадо" получава разрешение за строителство.

Антъни Малкин, собственикът на Емпайър стейт билдинг, заяви пред градската управа, че новият небостъргач ще загрози пейзажа и ще прикрива гледката на туристите към "най-предпочитаната сграда в САЩ".

"Разглеждаме това като атака срещу Ню Йорк сити и неговата иконография. Това е краят на образа на Ню Йорк сити, скъп милиарди хора", каза той.

В опит да спечели обществена подкрепа, Малкин, чийто дядо е основател на "Malkin Holdings Company", плати цяла рекламна страница във в. "Ню Йорк таймс", на която се вижда как новата кула деформира очертанията на Манхатън. Той освен това настоя височината на новия небостъргач да се намали до 250 метра.

Въпреки това комисията по градско планиране одобри изграждането на небостъргача "Ворнадо", като внесе съвсем незначителни корекции. Малкин обаче успя да се сдобие с документ от службата за защита на наследството на Ню Йорк.

Поддръжниците на новата сграда, която ще изникне на "Пен плаза" 15, твърдят, че тя ще предостави модерно офис пространство – област, в която Ню Йорк изостава от конкуренти като Китай, а освен това строителството ще създаде 7 000 нови работни места.

"Истината е, че очертанията на пейзажа на Манхатън никога не са престанали да се променят и аз, естествено, се надявам, това никога да не стане", коментира Дейвид Грийнбаум, предприемачът, който ще строи новата сграда.

Малкин бе посрещнат хладно от градската управа, след като не откликна на наскоро отправено искане да освети Емпайър стейт билдинг във връзка с отбелязването на един век от рождението на Майка Тереза, което беше във вторник.

Ако изграждането на новия небостъргач бъде одобрено, последната дума ще има кметът Майкъл Блумбърг, който подкрепя проекта.

Сто и два етажният Емпайър стейт билдинг е построен през 1931 г. и е най-високата сграда в Ню Йорк до 1972 г., когато се открива северната кула на Световния търговски център. След разрушаването на кулите близнаци при терористичните атаки през 2001 г., Емпайър стейт билдинг отново е най-високият небостъргач в Ню Йорк.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?