Очертава се сделка за размяна на заловените руски шпиони

Очертава се сделка за размяна на заловените руски шпиони

Очертава се сделка за размяна на заловените в края на миналия месец в САЩ по обвинение в шпионаж в полза на Русия 10 души. Това става ясно от публикации в руските медии, според които обект на размяната ще бъдат руски учен и бивш полковник от руското разузнаване, излежаващи в затвора присъди по обвинения в шпионаж в полза на Запада.

ФБР арестува миналия месец 10 души, заподозрени в шпионаж в полза на Русия. Мнозина от задържаните имали фалшиви документи за самоличност и били част от мрежа, която събирала поверителна информация, като прониквала в политическите кръгове в САЩ. В Кипър бе задържан и предполагаемият координатор на групата. Той обаче бе пуснат под гаранция, веднага след което изчезна безследно.

Срещу задържаните руски шпиони засега според руските медии ще бъдат разменени бившият полковник от Главното разузнавателно управление Сергей Скрипал и ученият Игор Сутягин.

Скрипал бе арестуван през 2004 година. Съдът след това приема, че в продължение на 10 години той предавал секретна информация на специалните служби на Великобритания, в това число и данни за руски агенти зад граница. Пред съда той изцяло признал вината си и активно сътрудничил на следствието. През 2006 година Скрипал е осъден на 13 години затвор при строг режим.

Игор Сутягин бил ръководител на сектора за военно-техническа и военно-икономическа политика в отдела за външнополитически изследвания на Института за САЩ и Канада при Руската академия на науките. През 2004 година той е осъден на 15 години затвор за държавна измяна под формата на шпионаж.

Според версията на следствието, приета от съда, през 1998 и 1999 година той предавал на военното разузнаване на САЩ секретни сведения. Следствието установило, че хората, с които сътрудничил Сутягин, работели под прикритието на английската консултантска фирма "Алтернатив Фючърс".

Сутягин не се признава за виновен. Той твърди, че цялата информация, преценена от съда като държавна тайна, всъщност е събрана от открити източници. Това че не признава вината си, става причина през 2007 година да му бъде отказана президентска амнистия.

Засега няма никакво официално потвърждение на информацията за очакваната размяна. Затова и разпространяваните в медиите версии и предположения са най-различни.

Според една от тях Сутягин и Скрипал ще са сред общо 11 души, които ще бъдат разменени срещу задържаните в САЩ. Въпреки че засега официално в САЩ са задържани 10 души.

Според друга версия Сутягин ще бъде изпратен във Великобритания, като в замяна ще бъде изпратен един от заподозрените руски шпиони. Каква рола се отрежда на Скрипал засега не е ясно.

Адвокатката на Сутягин Ана Савицка казва пред РИА Новости, че нейният клиент се е съгласил доброволно да бъде изпратен зад граница. Той помолил адвокатката си отново да предаде, че не е извършил престъплението, за което е осъден.

Според адвокатката та Сутягин той щял да бъде разменен още утре, на 8 юли.

Засега по информация от сайта, поддържан от семейството на Сутягин, е известно, че той още на 5 юли е бил преместен от затвора в Архангелск в московския затвор "Лефортово".

Информациите за евентуалната размяна съвпадат с написаното във вестник "Ню Йорк таймс" за водени от властите в САЩ преговори с адвокатите на задържаните за "бързо решаване на въпроса", включително за екстрадирането им в Русия. Вестникът се позовава на свои неназовани източници и не уточнява дали става дума и за размяна на задържани в двете страни лица.

Правителството предлага на заподозрените споразумение - те да се признаят за виновни и да получат по-леки присъди, след което да бъдат експулсира в Русия или другаде, посочва всекидневникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят