Очертава се "супер сделката" на гръцкия банков пазар

Очертава се "супер сделката" на гръцкия банков пазар

Най-голямата и най-обсъждана "супер сделка" на гръцкия банков пазар придобива плът и кръв, след като Националната банка на Гърция (National Bank of Greece), най-големият заемодател в закъсалата страна от еврозоната, отправи в края на седмицата оферта за сливане с най-големия си национален конкурент, банката Юробанк (Eurobank), коментират гръцките вестници, цитирани в понеделник от БТА.

"Бракът" между Националната банка и Юробанк е вече факт, това е първата стъпка на двете банки, а следващата им е да се сдобият и с предвидената за раздържавяване Пощенска спестовна каса, в която всяка от двете банки има акции в размер на около 6,5 млрд. евро.

С тази сделка се създава супербанка, която ще бъде мощен държавен стълб в Гърция, но и мощен банков играч в района на Балканите с присъствие в 12 страни, коментира в. "Имерисия".

Предвижда се Националната банка да закупи сто на сто от акциите на Юробанк. След сливането на двете банки фамилията на гръцкия магнат Лацис ще притежава 11 на сто от акциите в новата банка, която се очаква да се нарича Консорциум ЕТЕ.

Активите на банката ще възлизат на 177,7 млрд. евро, кредитите към клиенти ще са на стойност 109,7 млрд. евро, а депозитите - 87, 9 млрд. евро.

В изявление NBG (собственик на ОББ в България) посочва, че според предложението за сливане акционерите на Eurobank (собственик на Пощенска банка в България) ще получат по 58 акции от новата банкова група срещу всеки 100 акции, притежавани досега от тях.

Президентът на Eurobank Николаос Нанопулос заяви, че бордът на банката ще проучи офертата в конструктивен дух.

Гръцките банки са под натиск да се слеят, след като понесоха големи загуби от тригодишната криза и от отписването на част от гръцкия дълг по-рано тази година.

"Офертата за сливане цели създаването на голяма банкова група в Гърция, която ще стабилизира гръцката банкова система и ще предостави необходимото финансиране в подкрепа на възстановяването на гръцката икономика", заяви президентът на Националната банка Георгиос Заниас.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани