Очертава се труден дебат за финансирането на университетите

Дебатът за финансирането и управлението на висшите училища ще е труден, заяви на среща с журналисти министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

Според него за момента вариантите за финансиране на ВУЗ-овете, които се обсъждат, са три. Първият предполага запазване на сегашната система, при която собственикът осигурява парите за учебното заведение, т.е. държавата определя бюджета на държавните университети, а частните сами поемат издръжката си.

Другата възможност е освен държавна поръчка, както е в момента, университетите да приемат около 10% повече студенти, които да учат платено.

Изцяло платено висше образование, при което обаче да има широко развита система от стипендии, е идеята на третата концепция за финансиране. Вълчев коментира, че този вариант е по-близък до американската, отколкото до европейската система на университетско образование и не е сигурен как ще се приеме от обществеността в България.

Според него трябва да се реши въпросът дали обществото да участва в управлението на ВУЗ-овете.

“Самите висши училища трябва да се отворят и да поддържат връзка с вече завършили студенти,” каза образователният министър. Като пример той даде университетите в Западна Европа, където при обсъждането на важни за учебното заведение проблеми се търси мнението и на бивши възпитаници. Като важна министърът посочи и комуникацията на висшите училища с водещи работодатели.

Споделяне

Още от България