Одит показа, че ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" покрива най-строгите екостандарти

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3"

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" отговаря на най-строгите изисквания за опазване на околната среда и безопасност на труда, е показал контролният одит на организацията SGS, съобщиха от въглищната централа в сряда.

Тя успешно е сертифицирана от години по стандартите ISO 14001:2015 за системи за управление по отношение на околната среда и OHSAS 18001:2007, който засяга здравето и безопасните условия на труд на служителите.

"Благодарение на мащабния проект за рехабилитация и модернизация, "КонтурГлобал Марица Изток 3" е първата електроцентрала на Балканите, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Грижим се за природата, но и за служителите си. Не правим никакви компромиси относно опазването на тяхното здраве и безопасност, както по отношение на познатите професионални рискове, така и с неочакваните - например тези, породени от пандемията Covid-19", заяви изпълнителният директор на "КонтурГлобал Марица Изток 3" Красимир Ненов, цитиран в съобщението.

За последните 15 години компанията е инвестирала над 240 милиона евро в опазване на околната среда и здравословни и безопасни условия на труд. През 2019-та "КонтурГлобал" отбеляза 10 години от приключване на модернизацията на централата. Благодарение на рехабилитацията ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" има специализирани сероочистващи инсталации. Инсталация за обезводняване на гипс пък гарантира оползотворяване на около половината от продукта от работата на тези инсталации и използването му в строителството.

Високотехнологични електрофилтри позволяват улавянето на почти 100% от праха. Наполовина са намалени употребата на прясна вода и заустването на отпадъчни води, отбелязват от централата, в която 27 на сто държи държавната "Национална електрическа компания".

Голяма част от направените инвестиции в централата са насочени към гарантирането на безопасни условия за труд на служителите. Системата за управление на здравословните и безопасни условия на труд е осигурила над 13 милиона човекочаса без инциденти на територията на централата. Отделно се спазват всички противоепидемични мерки срещу Covid-19.

Централата разполага с план за действие при промени в епидемиологичната обстановка и има възможност да функционира в условия на изолация при необходимост, допълват от ръководството ѝ.

Споделяне

Още от Бизнес