Одобрена от Ватикана статия критикува Стив Банън и американски религиозни възгледи

Стив Банън

Главният съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп Стив Банън и християнски екстремисти, поддръжници на американския държавен глава, имат опасно фундаменталистко виждане за света, според двама приближени на папа Франциск, предаде ДПА.

В коментар, публикуван в италианския вестник "Република", специалистът по църковна история Алберто Мелони посочва, че тези приближени на папата са разкрили "безпрецедентен конфликт" между Франциск, "католико-протестантския религиозен картел" и клана Тръмп.

Тяхна статия, публикувана в списание "Чивилта католика", официалния печатен орган на йезуитите, осъжда "икуменизма на омразата", поддържан от протестантски фундаменталисти и католически интегралисти, както и "ксенофобската и исламофобска визия, която иска издигане на стени и прочистващо депортиране."

Отец Антонио Спадаро, редактор на влиятелното издание, и Марсело Фигероа, протестантски пастор, който е редактор на аржентинската версия на ватиканския вестник "Осерваторе романо", са авторите на статията. Двамата са лични приятели на папата.

Те описват Банън - католик, който в реч през 2014 година призова на нова християнска свещена война - като човек, искащ да "предаде държавата на Библията с логика, която не е по-различна от логиката, която вдъхновява ислямски фундаментализъм.

Те също така обръщат внимание на "шокиращата риторика" на крайно консервативния американски католически сайт "Чърч милитънт".

Спадаро потвърди пред американското йезуитско списание "Америка", че статията, която е написал в съавторство е била четена и одобрена от Държавния секретариат - най-важната институция във ватиканската бюрократична система.

Папа Франциск и Тръмп имат абсолютно противоположни мнения по редица ключови въпроси като климатичните промени, капитализма и имиграцията. Миналата година папата нарече плановете на Тръмп да построи стена по мексиканската граница "нехристиянски", а Тръмп определи този коментар като "недостоен".

През май обаче Светият престол посочи, че папата е имал "сърдечна среща" с американския президент.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?