Одобрени са още 79 проекта по САПАРД за 39,8 млн.лв.

В Министерството на земеделието и горите днес бяха подписани 79 нови проекта по програма САПАРД на обща инвестиционна стойност 39,8 млн.лева.

Броят на кандидатите, които се явяват и представят добри проекти се увеличава, като за първите пет месеца на годината те са 231, каза на брифинг след подписването изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев. За сравнение той посочи, че за цялата минала година проектите са 248.

51 са проектите по първа мярка - инвестиции в земеделски стопанства, получили одобрение за безвъзмездно финансиране. Големият им брой се обяснява с активния сезон на трайните насаждения и жътвата, каза Друмев. С инвестициите ще бъдат купени 24 комбайна и 20 трактора. Ще бъдат изградени и 180 дка лозя, 655 дка ягодоплодни насаждения и 277 дка лавандула. Предвижда се още изграждането на 655 дка напоителна площ.

6 предприятия за преработка на месо, 5 - за консервиране на плодове и зеленчуци, 2 - за производство на млечни изделия и едно - за вино, ще се построят със средствата, отпуснати по 14-те проекта по втора мярка.

Относително висок е делът на одобрени проекти по трета мярка - за развитие на алтернативни дейности в земеделието - 14. С отпуснатите средства по тях ще се изградят 5 пчелина, 3 дървопреработвателни предприятия, 1 - за отглеждане на пъстърва и 1 - за етерично-маслени култури. Ще бъдат изградени и 4 обекта за селски туризъм.

С одобрените днес, общият брой проекти по програма САПАРД, по които се инвестира в българското земеделие, става 529, а вложените средства в тях - 352 млн.лв. 186 от тях вече са изпълнени.

Седем банки са откликнали на поканата на фонда за сключване на споразумение за рефинансиране за кредити, които ще отпускат за одобрени по САПАРД проекти. Подписани са споразумения с Евробанк, Хебросбанк, Инвестбанк, ПИМБ, Токудабанк , България инвест и ЦКБ. Има заявен интерeс от още няколко банки, каза Друмев.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?