ОДС: Арестът на ген. Атанасов е "политически акт"

Задържането на бившия шеф на НСС е политически акт, заяви в позиция зам.-председателят на ПГ на ОДС и член на ръководството на партия Демократи за силна България Елиана Масева. "Прецедентът с повдигане на това обвинение ще блокира дейността на службите срещу корупцията, която се основава преди всичко на оперативни данни. Нима ако утре генерал Бойко Борисов и неговите служители изготвят и внесат пред министър-председателя и президента оперативен доклад срещу корупцията ще се повдигне обвинение и срещу него?!", пита зам.-председателката на ПГ на ОДС.

Масева припомня, че по силата на НПК прокуратурата може да постанови задържане до 72 часа преди съдът окончателно да се произнесе по мярката за неотклонение само в случаите, когато обвиняемият се е укривал или няма постоянен адрес. Очевидно поведението на ген. Атанас Атанасов не може да се свърже с тази хипотеза, посочва Масева.

Тя посочва, че ген. Атанасов е обвинен "за изготвения за първи път у нас доклад на НСС по темата корупция по искане на министър-председателя на правителството на ОДС". Докладът е подготвен от служители на НСС по оперативни данни и по данни, изнесени в медиите, казва Масева.

Тя освен това допуска, че със задържането на ген. Анатасов се цели саботиране на делото за подслушване, по което той е обвиняем и което е насрочено за 18 ноември.

Неявяването му може да доведе до дългосрочното отлагане на делото или до започването му от начало , тъй като е известно, че двама от съдебните заседатели заминават с нашия контингент в Ирак, се казва още в позицията.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?