ОДС предлага 15-дневен срок за връщане на ДДС

ОДС предлагат срокът за възстановяване на Данъка върху добавената стойност за всички регистрирани по закона за ДДС лица да бъде намален на 15 дни. Предложение за промени в Закона за ДДС е внесено в четвъртък в деловодството на парламента от председателя на СДС Мартин Димитров и Ясен Попвасилев.

"Ситуацията в България се влошава драматично и очакваме през лятото сериозен пик на безработицата. Внесената от нас промяна, предлагаща ускорени процедури за възстановяване на ДДС, е ключова мярка за спасяването от фалит на хиляди български компании", каза Мартин Димитров.

Освен намаляване на срока за възстановяване, от ОДС предлагат, държавата да плаща лихва при просрочване. Според Ясен Попвасилев тази мярка ще дисциплинира държавната администрация.

В края на 2006 г. невъзстановеният след изтекли процедури данъчен кредит е бил 110 млн. лв., следващата година сумата е 220 млн. лв., а през 2008 г. - 562 млн. лв..

Според Димитров в момента възстановяването на ДДС се извършва обикновено за срок между 6 и 8 месеца. Ефектът за бизнеса от внесената поправка в закона ще бъде, че близо 500 милиона лева ще се върнат обратно във фирмите за по-кратък срок.

Споделяне

Още от България