ОДС се раздели на три, Надежда пак си иска стаята

11 депутати в петък регистрираха третата дясна парламентарна група в рамките на 39-то Народно събрание - тази на БЗНС-Народен съюз и Демократическата партия. Така дясната опозиция, която допреди седмици беше единен политически субект - Парламентарен съюз на ОДС, се трансформира в три самостоятелни парламентарни групи - на СДС, на ОДС и на Народен съюз.

Минути след като шестата в това Народно събрание ПГ бе регистрирана, говорителят на СДС Николай Младенов обяви, че се надява в близките дни да бъде подписано актуализирано политическо споразумение за Обединените демократични сили между ПГ на СДС и ПГ на Народен съюз. Съпредседателят на новата група Александър Праматарски обаче коментира пред Mediapool, че не водят разговори за нещо обвързващо и искат да си сътрудничат както с депутатите на СДС, така и с 27-те народни представители, които напуснаха партията и регистрираха ПГ на ОДС.

С официалното разпадане на Парламентарния съюз на ОДС, от СДС подновиха искането си тяхната парламентарна група да обитава стаята на ОДС. Хората на Надежда искат от Герджиков и "три челни места" на първия ред в пленарната зала на Народното събрание.

Трима бивши царисти и Марио Тагарински от ОДС в групата на Мозер и Праматарски

Заявлението за сформирането на новата парламентарна група, наречена ПГ "Народен съюз - БЗНС-НС, ДП и група народни представители", бе внесено в 9.11 ч. в петък сутринта. Зам.председателят на парламента Камелия Касабова обяви сформирането на 6-та ПГ в парламента, на която се предоставя Огледалната зала в приземния етаж на Народното събрание.

Освен петимата депутати земеделци и двамата от Демократическата партия, в новата ПГ влизат трима народни представители от бившата ПГ НИЕ, която се сформира след разцеплението в НДСВ - Мария Гигова, Димитър Стефанов и Пламен Кенаров. Към парламентарната група на Народен съюз се присъедини и Марио Тагарински от СДС, който вчера е уведомил Надежда Михайлова, че напуска партията. В отговор на въпрос той допълни, че близкото бъдеще ще покаже дали ще стане член на Демократическата партия, каквито информации се появиха непосредствено след извънредната конференция на СДС.

Съпредседатели на новата група са лидерите на БЗНС-НС Анастасия Мозер и на ДП Александър Праматарски. Ще има четирима зам.председатели - Мария Гигова, Борислав Китов, Марио Тагарински и Димитър Стефанов.

От името на групата Праматарски обяви от парламентарната трибуна, че тя ще бъде конструктивна опозиция на управляващото мнозинство и на политиката на правителството. Като приоритети за работата ѝ той посочи пакет от демографски закони, целящи спиране на демографския срив, промяна на конституцията, на закона за политическите партии, въвеждането на засилен мажоритарен елемент в избирателните закони.

Принципите на политиката на новата ПГ са неприкосновеност и законова защита на собствеността, конкуренцията и предприемачеството.

Преди това Праматарски обяви пред журналисти, че има и други депутати, които споделят принципите на ПГ Народен съюз, желаят да се присъединят към групата и може би ще го направят в бъдеще.

Мозер и Праматарски искат да работят и с Надежда, и с Костов

Малко след като парламентарната група Народен Съюз бе регистрирана, говорителят на СДС Николай Младенов обяви, че се надява в близките дни да бъде подписано ново политическо споразумение между СДС и новата група.

СДС вече преговаря с партньорите си от БЗНС-НС и ДП за актуализиране на политическото споразумение за Обединените демократични сили, заяви Младенов. Той изрази надежда споразумението да бъде подписано в най-скоро време и ПГ на СДС да работи в Народното събрание с новата група на Народен съюз, създадена днес.

Той не уточни какво съдържа офертата за новото споразумение, отправена от "Раковски"134 към коалиционните партньори. Водили сме предварителни разговори по бъдещото споразумение, то е за общи действия в рамките на 39-то Народно събрание като опозиция на НДСВ, каза само Младенов.

Съпредседателят на новата ПГ Александър Праматарски обаче показа, че двамата с Мозер поне на този етап не желаят да се обвързват едностранно с която и да е от двете парламентарни групи, появили се след разцеплението в СДС.

Искаме да си сътрудничим и с двете групи и ще бъдем еднакво коректни партньори с тях, ако и те желаят това, коментира Праматарски пред Mediapool. Той посочи, че парламентарният правилник не позволява възстановяването на Парламентарния съюз ОДС като сбор от две самостоятелни парламентарни групи.

Праматарски отрече да водят със СДС разговори за нещо по-обвързващо от очертания от него тип сътрудничество. Не изключвам възможността да подпишем споразумения за съвместни действия и с ПГ на СДС, и с ПГ на ОДС, добави той.

От страна на 27-те депутати, които начело с Иван Костов напуснаха СДС и създадоха ПГ на ОДС, също заявиха, че водят разговори за сътрудничество с групата на Мозер и Праматарски, без идея за структурно формализиране на отношенията.

Надежда си иска стаята на ОДС

Новата конфигурация в парламента:

НДСВ 107

Коалиция за България 48

ОДС 28

ДПС 20

СДС 13

Народен съюз 11

Независими 12

В писмо до председателя на парламента Огнян Герджиков, ПГ на СДС настояват да им бъде върната "традиционната за съюза" стая, в която се помещаваше политическият съюз на ОДС преди разцепването на синята партия. Депутатите на Михайлова се аргументират с факта, че в момента стаята се обитава от несъществуваща вече коалиция ОДС.

Драмата за стаята на СДС се разигра миналата седмица, след напускането на партията от Иван Костов и още 26 депутати. 27-те останаха в ПГ на ОДС и в парламентарния съюз, в който до днес бяха и хората на Мозер и Праматарски. Останалите с Надежда 13 народни представители сформираха нова парламентарна група - на СДС, в която включиха и изгонения миналата година Никола Николов.

На председателски съвет Герджиков отсъди стаята да остане за старата група на ОДС, в която са хората на Костов, а на ПГ на СДС начело с Надежда Михайлова бе предоставена съседно помещение, което се обитаваше от разпадналата се ПГ НИЕ.

В ново писмо до Герджиков, подписано от зам.председателят на СДС-групата Христо Кирчев, освен стаята се искат и три челни места в предния ред на пленарната зала в парламента. С оглед създадените нови парламентарни групи, настояваме за преразпределяне на местата в пленарната зала, се казва в писмото, разпространено днес в парламента.

Все още не ясно към СДС или ОДС ще се присъедини новият депутат от русенската листа на сините Димитър Славов, който влиза в парламента на мястото на напусналия Иво Цанев. Веднага след Цанев в листата е Христо Марков, но той е отказал да става депутат, затова мястото ще заеме Славов, който е зам. - председател на Областния съвет на СДС в Русе.

Новата конфигурация в парламента след създаването на най-новата парламентарна група е предпоследна, тъй като в близко време се очаква 15- 20 депутати от клуб "Новото време" в НДСВ да се отцепят в своя група.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?