Официална церемония в Истанбул във връзка със "Син поток"

В Истанбул се състоя тържествена церемония по случай преминаването през Босфора на кораба Сайпем 7000, който трябва да положи по дъното на Черно море тръбите от морския участък на газопровода "Син поток" за доставка на руски природен газ за Турция, съобщи БТА.

На церемонията са присъствали руският вицепремиер Виктор Христенко, председателят на ръководството на "Газпром" Алексей Миллер, първият заместник-министър на външните работи на Руската федерация Александър Авдеев и представители на турското правителство.

Корабът Сайпем 7000 е с дължина 195 метра и ширина 87 метра и по време на преминаването му през Босфора трафикът на морски съдове през пролива е бил напълно преустановен. За да може корабът да премине под двата моста над Босфора, са били демонтирани частично два 130-метрови подемни кранове, с които той е снабден.

Проектът Син поток предвижда доставката на руски природен газ за Турция по 1213 - километрова магистрала, състояща се от три участъка - на руска територия, по дъното на Черно море и на турска територия, уточнява агенцията. Очаква се газопроводът да влезе в действие през първата половина на следващата година.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?