Официално: Ваксинирането срещу Covid стартира в третия ден на Коледа

Първите ваксини пристигнат в България утре между 7 и 8 часа

Официално: Ваксинирането срещу Covid стартира в третия ден на Коледа

В третия ден на Коледа, от 27 декември, стартира имунизационна кампания срещу COVID-19 на територията на цялата страна, съобщи министерство на здравеопазването. Очаква се доставката на първите ваксини да се случи утре между 7 и 8 часа сутринта. Първоначално страната ни ще получи 5 000 дози от препарата на " Pfizer-BioNTech", а след Нова година ще бъдат доставени още 52 000.

Първи ще се ваксинира министърът на здравеопазването, а след него шефовете на болници.

Организацията

Кампанията се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите ще се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи, уточниха от там.

При необходимост в имунизационните екипи ще могат да се включат и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ и здравните кабинети в детските градини и училищата или от други лечебни заведения.

Доброволно и безплатно

В заповедта на министъра за предстоящата ваксинация ясно е разписано, че имунизацията срещу Covid е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание. Тя ще се извършва след изразено информирано съгласие на лицето или законния представител на лицето чрез подпис в амбулаторния лист, който общопрактикуващият лекар издава за проведения преглед, и поставяне на ваксината или чрез подписване на бланка за информирано съгласие.

Съдействие за осъществяване на имунизационната кампания, съгласно заповедта, трябва да оказват областните управители и общинската администрация, включително и здравните медиатори, Българският лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и директорите на лечебните заведения на територията на съответните области.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?