Огнян Донев търси увеличение на продажбите на “Софарма“ в Тунис

Председателят на КРИБ Огнян Донев, чието име е в центъра на скандала с цените на лекарствата у нас, е част от бизнес делегацията, съпровождаща премиерът Бойко Борисов и министри от кабинета на визитата им в Тунис.

Конфликтът между медийните групировки около Огнян Донев и Любомир Павлов, които държат "Софарма", и контролираните от Делян Пеевски медии доведе до отстраняването на заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова, която бе обвинена, че работи в интерес на фармацевтичната компания.

"Софарма" е от няколко години на фармацевтичния пазар в Тунис и ще продължи да търси увеличение на продажбите, каза Огнян Донев, председател на КРИБ и директор на “Софарма“.

Бизнес организациите на България и Тунис - КРИБ и UTICA са подписали споразумение за сътрудничество в присъствието на министър Трайчо Трайков, който обяви, че българското правителство ще работи за пускане на самолетна линия между София и Тунис.

Той посочи, че България има огромен потенциал за правене на бизнес със страните от арабския свят и конкретно с Тунис. В арабската държава сега работят три хиляди чужди компании и само пет от тях са български, посочиха участници в срещата.

 

Трайков се срещна и с колегата си Мохамед Ламин Шахари, който отбеляза, че български компании могат да участват с технологии и специалисти в проекти за вятърни паркове и фотоволтаични централи в Тунис. Министър Трайков от своя страна посочи, че тунизийските компании могат да се възползват от много доброто съотношение качество-цена, което предлагат българските производители на технологично оборудване.  

 

 

Българският министър е заявил още, че търговско-икономическите отношения между двет естрани са далеч от своя потенциал. През 2010 г. двустранният стокообмен възлиза на 63.5 млн.долара, от които българският износ възлиза на 44 млн. долара, а вносът от Тунис е за 19.5 млн.долара През първите 11 месеца на миналата година обаче износът ни се е увеличил около 3 пъти спрямо същия период на 2010 г., достигайки 111.3 млн. щ.д.  

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?