Огнян Герджиков: Промените в конституцията открехват врата за съдебната реформа

Огнян Герджиков: Промените в конституцията открехват врата за съдебната реформа

“Направените конституционни промени само открехват вратата, през която може да се промъкне съдебна реформа“, коментира юристът и бивш председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.

"Вратата не беше достатъчно широко отворена, за да ѝ бъде комфортно на реформата, но при добро и съобразително законодателство в следващите нормативни актове, би могло да се очаква, че нещо може да наподоби на една съдебна реформа. Може би не най-добрата, но все пак да се направи следващата крачка към съдебната реформа", казва Герджиков, цитиран от агенция "Фокус".

Той се обявява против призивите към новия правосъден министър Екатерина Захариева да инициира нова промяна в основния закон, защото това би било “несериозно“. Герджиков казва, че не може пред шест месеца да се промяна конституцията. Юристът казва, че по принцип е против политическата квота във Висшия съдебен съвет.

"Така или иначе нашият основен закон това нещо го допуска, но вътрешно си противоречи. След като веднъж обявява съдът за независим и подчинен единствено на конституцията и законите, втори път регламентира политически квоти, тоест управляващите да могат да си подреждат своя пъзел и да избират хора, за които се предполага, че ще им бъдат удобни. Това е нещо, над което почти никой не иска да се замисли, но то продължава да съществува. От време на време аз говоря на тази тема, но какво от това? Просто някой си говори нещо", казва Герджиков.

На въпрос дали с промените в институционалната структура на ВСС и обособяването на отделни колегии – прокурорска и съдийска, ще се осигури необходимата независимост при решаването на кадровите въпроси в съдебната власт, той отговори: "В някаква степен, вероятно, ще повлияе положително. Практиката ще покаже дали и доколко това ще изиграе тази положителна роля, която се очаква".

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?