Оградата по границата за пореден път се оказа почти довършена

Бъчварова отчете рязък спад на мигрантите към България

Оградата по границата за пореден път се оказа почти довършена

Строителството на оградата по границата с Турция, която е на път да се превърне в най-големия инфраструктурен проект на отиващото си правителство, няма изгледи скоро да приключи. Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова съобщи в сряда, че от съоръжението остават още "девет-десет километра".

Оградата по границата трябваше да е готова отдавна, но сроковете за завършването ѝ продължават да се изместват във времето. Освен това тя продължава да гълта допълнителни средства, като общата сметка вече възлиза на над 170 млн. лева. На този фон има съмнения и за ефективността на оградата. Само преди ден арабистът Мажд Алгафари коментира, че тя е само "макет". Пред бТВ той съобщи, че нелегалните мигранти прескачат оградата на границата ни за секунди. Слагат стълба върху мрежата и за една минута минават 30 души.

Оградата по границата с Турция се строи без обществени поръчки, след като депутатите приеха специални промени в Закона за обществените поръчки, които позволяват да се заобиколят конкурсите. Мотивът е спешността на съоръжението.

Вече няколко крайни срока за завършване на съоръжението не бяха спазени, а плановете се промениха на няколко пъти. Първоначалната идея беше оградата да е готова още през март миналата година. За последно на 1 септември премиерът Бойко Борисов съобщи, че трябва да бъдат изградени още 8 километра и това можело да стане в рамките на седмица. Последният краен срок на вътрешният министър Румяна Бъчварова пък бе до края на годината. В сряда тя за пореден път успокои, че много скоро оградата трябва да бъде завършена.

Миграционният натиск обаче така и не ескалира, а напротив – намалява.

В сряда Бъчварова отчете, че влезлите мигранти в България през 2016 година са намалели с 40% в сравнение с предишната година.

Според данните на МВР за декември спадът е с 60%.

Бъчварова коментира, че спадът се дължи на добрата организация на работата, сътрудничеството между полицаите и военните и на изграждането на оградата по границата с Турция.

"Всичко това в общ сбор на практика повлия на ситуацията в страната и България в момента има поне наполовина по-малко бежанци, отколкото през миналата година”, посочи Бъчварова.

Спадът на мигрантите към България се дължи основно на затварянето на т.нар. Балкански път към богатите страни от Западна и Северна Европа през миналата година. Бежанците и мигрантите масово не желаят да остават в България заради лошите условия на живот, а след като граничният контрол в цяла Европа бе затегнат вече избягват да минават през страната и транзитно.

Бъчварова очаква да бъдат осигурени и 160-те милиона европейска помощ. "Ние сме готови с всички проекти, готови сме да обявим и поръчките за тези проекти, ще се отразят също на резултатите", каза тя.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?